بهینه سازی چندهدفه عملکرد آبیاری نواری انتها بسته با مدل WinSRFR و الگوریتم ژنتیک (مطالعه موردی: شبکه آبیاری و زهکشی رامشیر)
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 258
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-51-2_012
تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1402
چکیده مقاله:
مشکل اصلی سامانههای آبیاری سطحی پایین بودن راندمان آبیاری است که عمدتا از ضعف مدیریتی و تخمین نادرست پارامترهای طراحی ناشی میشود. تلفات در آبیاری سطحی شامل نفوذ عمقی و رواناب است که یکی از راهکارهای افزایش راندمان آبیاری نواری، استفاده از حالت انتهابسته در سامانههای آبیاری میباشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات متغیرهای هندسی (شیب و طول نوار) و کنترل جریان (دبی جریان ورودی و زمان قطع جریان) بر راندمان کاربرد و یکنواختی توزیع آب در سامانه آبیاری نواری انتها بسته انجام شده است. بهینهسازی طول، شیب، دبی ورودی و زمان قطع جریان به عنوان متغیرهای تصمیم الگوریتم ژنتیک چندهدفه مبتنی بر رتبهبندی نامغلوب در نظر گرفته شده است. برای این منظور سه نوار آبیاری با سامانه انتها بسته در محدوده شبکه رامشیر در نظر گرفته شد. الگوریتم بهینهسازی برای محاسبه توابع هدف شامل بیشینهسازی حداقل عمق آب دریافتی و کمینهسازی نفوذ عمقی در یک حلقه مدلسازی میباشد. الگوریتم بهینهسازی برای محاسبه توابع هدف به مدل آبیاری سطحیWinSRFR که برای شبیهسازی هیدرولیک جریان در نوارهای آبیاری بکار گرفته میشود لینک شد. نتایج نشان داد بهترین ترکیب دبی ورودی و زمان قطع جریان برای ۷۵ میلیمتر عمق آب مورد نیاز به ترتیب ۹/۱ لیتر بر ثانیه در واحد عرض نوار و ۱۵۰ دقیقه است که راندمان کاربرد و یکنواختی توزیع را به ترتیب تا ۷۹ و ۷۸ درصد افزایش میدهد. به علاوه، راندمان کاربرد در آبیاری نواری انتها بسته بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در سناریوهای مختلف، بیش از روش انتهاباز است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیدرضا قره محمدلو
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
وحید رضاوردی نژاد
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
رضا لاله زاری
پژوهشگر پسادکتری، گروه مهندسی منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران، تهران، ایران
نسرین آزاد
دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :