تحلیل اثر طول دوره آماری بر احتمال وقوع خشکسالی با استفاده از رویکرد توابع مفصل (مطالعه موردی: ایستگاه سینوپتیک اراک)
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 9
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 214
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-52-9_010
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
در سالهای اخیر با توسعه روشهای آماری و کاربرد ریاضیات پیشرفته ساختار وابستگی موجود در پدیدههای حدی نظیر خشکسالی مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر تحلیل چندمتغیره خشکسالیهای ایستگاه سینوپتیک اراک با استفاده از شاخص SPEI و توابع مفصل و اثر طول دوره آماری بر احتمال وقوع خشکسالی بررسی گردید. بدین منظور دادههای بارش و دمای مشاهداتی و شبکهای پایگاه اقلیمی جهانی (CRU) برای ایستگاه منتخب جمعآوری و دو دوره آماری ۱۰۰ و ۳۷ ساله برای این تحقیق انتخاب شده است. سپس خصوصیات مدت و شدت خشکسالی در مقیاسهای زمانی مختلف (۱، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ماهه) استخراج و ساختار وابستگی موجود در بین مشخصهها با استفاده از ضرایب همبستگی اسپیرمن و تاو کندال بررسی و مشخص گردید که بجز در مقیاس یک ماهه، در سایر مقیاسهای زمانی همبستگی معناداری بین مشخصهها وجود دارد. پس از تعیین بهترین توزیع حاشیهای، پنج تابع مفصل برای ایجاد توزیع دو متغیره شدت و مدت خشکسالی برازش داده شد. نتایج نشان داد که در ایستگاه اراک برای هر دو دوره آماری ۱۰۰ و ۳۷ ساله بهترتیب مفصل کلایتون و گامبل- هوگارد به دلیل دارا بودن بیشترین مقدار NS و کمترین مقدار NRMSE بهترین عملکرد را داشته و برای ایجاد توزیعهای دومتغیره شدت و مدت خشکسالی انتخاب شدند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که دوره آماری ۳۷ ساله برای برررسی خشکسالیها با شرط "یا" مناسب بوده اما در حالت "و" و تشدید خشکسالیها، دوره بازگشت توام نزدیک به ۴۵ سال میرسد. بنابراین پیشنهاد میشود که از دوره آماری ۱۰۰ ساله برای تحلیل خشکسالیهای منطقه مورد مطالعه استفاده شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
کیمیا نادری
گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک ، ایران
مه نوش مقدسی
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران دانشیار، گروه منابع آب پژوهکشده آب، دانشگاه اراک،
اشکان شکری
عضو سازمان هواشناسی استرالیا، ملبورن ، استرالیا
فرشاد احمدی
گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :