پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند شیراز
محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 292
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOGE-7-3_001
تاریخ نمایه سازی: 20 اسفند 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: رژیم غذایی مدیترانهای در حفظ و تامین سلامت سالمندان نقش موثری ایفا میکند. با این حال سالمندان ساکن در کشورهای خارج از منطقه مدیترانه، با دشواریهایی برای پایبندی به این رژیم غذایی مواجه میشوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانهای و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند بوده است.
روش: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال ۱۳۹۹ بر روی ۱۳۰ زن سالمند ساکن شهر شیراز انجام گرفت. نمونه ها به وسیله نمونهگیری خوشه ای دو مرحلهای از مراکز جامع سلامت انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه حضوری و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه تبعیت از رژیم غذایی مدیترانه ای، پرسشنامه کیفیت زندگی لیپاد و دو پرسشنامه محققساخت نگرش و دانش تغذیهای جمعآوری شدند. دادهها در نرم افزار spss نسخه ۲۵ و در سطح معناداری ۰۵/۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین سنی سالمندان در مطالعه حاضر برابر با ۴۴/۳± ۹۵/۶۳ بود. براساس نتایج، ۲/۱۹ درصد از شرکتکنندگان دارای پایبندی پایین، ۲/۶۶ درصد دارای پایبندی متوسط و ۶/۱۴ درصد دارای پایبندی بالا به رژیم غذایی مدیترانهای بودند. میان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانهای با سن(r=- ۰.۲۴, P< ۰.۰۱) و فشارخون دیاستولیک(r=- ۰.۳۱, P< ۰.۰۵) همبستگی معنیدار معکوس و با تحصیلات(r= ۰.۲۰, P< ۰.۰۵) و کیفیت زندگی(r= ۰.۳۴, P< ۰.۰۰۱)همبستگی معنیدار مثبت مشاهده شد.
نتیجه گیری: پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای در زنان سالمند ایرانی در سطح مطلوب قرار ندارد. به علاوه، پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای با کیفیت زندگی زنان سالمند همبستگی داشت، بنابراین مداخلاتی که باعث افزایش پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای می شود، می تواند کیفیت زندگی زنان سالمند ایرانی را بهبود بخشد.
کلیدواژه ها:
Elderly ، Nutrition ، Mediterranean diet ، Female ، Quality of life ، سالمندی ، تغذیه ، رژیم غذایی مدیترانه ای ، زنان ، کیفیت زندگی
نویسندگان
مسعود کریمی
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
حمیده معصومی
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
محمد حسین شریفی
Shiraz University of Medical Sciences
مهسا یاراللهی
Department of Gerontology, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :