تنوع ژنتیکی جمعیت های جغرافیایی کرم ساقه خوار اروپایی ذرت Ostrinia nubilalis Hübner (Lep.: Crambidae) در ایران با استفاده ازنشانگرهای ریزماهواره
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 157
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-5-2_008
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
چکیده کرم ساقهخوار اروپایی ذرت Hübner Ostrinia nubilalis یکی از آفات مهم زراعی است که تقریبا در تمام مناطق ایران یافت میشود. بهمنظور بررسی تنوع جغرافیایی آفت، لاروهای آن از استانهای اردبیل، گلستان، کردستان، آذربایجانشرقی و سیستان و بلوچستان طی سالهای ۹۱ و ۹۲ جمعآوری شدند. در بررسی تنوع جغرافیایی، تعداد جایگاههای چندشکل ۱۰ عدد و درصد چندشکلی ۱۰۰ درصد تعیین شد. این نشانگرها در مجموع ۳۷ باند چند شکل در محدودهی ۵۰ تا ۹۰۰ جفت باز با میانگین ۷/۳ نوار به ازای هر نشانگر تولید کردند. تعداد نوارها به ازای هر نشانگر از ۲ تا ۶ نوار متغیر بود. تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیتهای جغرافیایی کرم ساقهخوار اروپایی ذرت، معنیدار و تنوع ژنتیکی درون جمعیتی و بین جمعیتی بر اساس ضریب تشابه نی، بهترتیب ۸/۸۰ درصدو ۲/۱۹ درصد برآورد گردید. بیشترین و کمترین میزان تنوع ژنی و تعداد جایگاههای چندشکل بهترتیب مربوط به جمعیتهای گرگان ۲۷۷/۰، ۹ و ایرانشهر ۱۰۴/۰، ۶ بودند. بیشترین و کمترین میزان هتروزیگوسیتی بهترتیب مربوط به نشانگر Os-N۳ و Os-N۱۰ به میزان ۷۴۸/۰ و ۲۰۳/۰ بود. شباهت ژنتیکی جمعیتهای جغرافیایی مورد بررسی بین ۳۸ درصد تا ۸۲ درصد مشاهده شد. بیشترین و کمترین فاصله ژنتیکی به ترتیب بین جمعیتهای سنندج - گرگان و مغان - شبستر ۹۱۷/۰و ۱۹۸/۰ مشاهده گردید. براساس تجزیه خوشهای با روش UPGMA جمعیتهای مغان و شبستر در یک خوشه و گرگان، سنندج و ایرانشهر در یک خوشه مجزا قرار گرفتند. برای آزمون همبستگی فواصل ژنتیکی و جغرافیایی جمعیتها، از آزمون منتل استفاده شد که همبستگی پایین و منفی (۲۴۳/۰ P<و ۱۷۴/۰- = r) را بین فاصلهی ژنتیکی و فاصلهی جغرافیایی نشان داد. بنابراین مطابقتی با افزایش فاصلهی جغرافیایی محلهای نمونهبرداری، با فاصله ژنتیکی آنها بر اساس نشانگرهای SSR مشاهده نشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نیر احتشام نیا
دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی.
جبراییل رزمجو
استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی.
بهرام ناصری
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی.
نادر گل محمدزاده خیابانی
استادیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، اردبیل.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :