کاربرد عصاره های متانولی آویشن، اسپند، زیره ی سبز و چای کوهی در کنترل Fusarium culmorum و F. graminearum در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 298
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-8-1_007
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
چکیدهقارچهای Fusarium culmorum و F. graminearum از مهمترین عوامل بیماریزای غلات هستند که خسارتهای کمی و کیفی به گندم وارد میآورند. با توجه به خطرات زیست محیطی کاربرد ترکیبات شیمیایی، استفاده از روشهای جایگزین در مدیریت این بیمارگرها از ضرورت برخوردار می باشد. در این تحقیق اثر عصارههای متانولی آویشن، اسپند، زیرهی سبز و چای کوهی در مهار رشد این دو بیمارگر در غلظتهای ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰ و ۱۰۰۰ پی پی ام در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج نشان داد که از بین تمامی عصارههای مورد آزمایش، عصارهی متانولی آویشن در غلظت ۱۰۰۰ پیپیام با ۲۵/۸۱ درصد بازدارندگی از رشد میسلیومی، موثرترین تیمار علیه F. culmorumبود. عصارهی متانولی اسپند نیز در غلظت ۱۰۰۰ پیپیام با ۳/۸۲ درصد بازدارندگی، دارای بیشترین اثر بر رشد میسلیومی F. graminearumبود. عصارهی آویشن کمترین حداقل غلظت بازدارندگی (یک میلیگرم بر میلیلیتر) و کمترین حداقل غلظت کشندگی (دو میلیگرم بر میلیلیتر) علیه قارچ F. culmorum را داشت. عصارهی اسپند نیز دارای کمترین حداقل غلظت بازدارندگی (۷۸/۰ میلیگرم بر میلیلیتر) و کمترین حداقل غلظت کشندگی (۵۶/۱ میلیگرم بر میلیلیتر) علیه قارچ F. graminearum بود. عصارههای متانولی آویشن و اسپند، در شرایط گلخانهای نیز موجب افزایش وزن تر و خشک ریشه ها و ساقههای گندم در مقایسه با گیاهان شاهد شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
صنم احترامی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
سویل نعمت الهی
استادیار، گروه گیاه پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
بهنام پوزشی
گروه گیاهپزشکی، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :