بررسی جایگاه زنان در جریان پروژه بین المللی ترسیب کربن با تاکید بر توسعه پایدار ( نمونه مورد مطالعه: نواحی روستایی شهرستان سربیشه)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,357

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DESERT01_107

تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1391

چکیده مقاله:

کاویدن روابط میان جنسیت و محیط زیست در دو دهه اخیر نقش بسزایی را در مطالعات اجتماعی، زیست محیطی پیدا نموده است. بطوریکه امروزه کمتر برنامه محیطی است که در آن مشارکت و بکارگیری زنان مورد غفلت قرار گیرد. پروژه مشارکتی بین المللی ترسیب کربن کار مشترک دولت ایران، برنامه عمران ملل متحد (UNDP) و تسهیلات زیست محیطی جهانی (GEF) است که جهت تحقق اهداف خود، نقش برجسته ای را به زنان داده است. محل اجرای این پروژه بخشی از اراضی شهرستان سربیشه در شرق استان خراسان جنوبی می باشد که به علت همجواری با مرز افغانستان در گذشته باحضور پناهندگان افغانی به شدت تخریب یافته است . هدف این پروژه در سه سطح جهانی، ملی و محلی تعریف گردیده است که رابطه پیوسته و سیستماتیکی را بین کاهش گرمایش جهانی با احیای اراضی در مناطق خشک و نحوه مدیریت منابع محیطی با مشارکت مردم محلی بیان می کند . در سطح محلی این پروژه به منظور بسط و توسعه دیدگاه های مشارکتی در احیای مراتع و افزایش توان و ظرفیت ترسیب کربن و نیز بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی ساکنان محلی اجرا گردیده است؛ پژوهش حاضر، به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر محتوا و روش، توصیفی- استنباطی بوده، که برای گردآوری داده ها از دو روش میدانی و اسنادی استفاده گردید. بررسی عملکرد زنان در این پروژه نشان می دهد که آنها با تشکل های سازمان یافته در قالب گروه های توسعه روستایی، در امر احیاء مراتع در فعالیت هایی همچون بذرچینی گیاهی منطقه، احداث نهالستان و کاشت و آبیاری گونه ها، در عرصه مراتع مشارکت مستقیم داشته اند. همچنین بطور غیر مستقیم با پذیرش نوآوری جدید سوخت، میزان استفاده از مراتع به 64% درصد کاهش یافته است. از طریق جمع آوری پس اندازهای کوچک خود در صندوق های خرد اعتباری اقدام به فعالیت های تولیدی-اقتصادی متنوعی جهت کاهش وابستگی به شغل دامداری و استفاده از مراتع نموده اند، که نقش اصلی را در تعادل دام و مرتع داشته است.

کلیدواژه ها:

توسعه محلی پایدار ، مشارکت ، منابع طبیعی ، پروژه بین المللی ترسیب کربن ، زنان روستایی

نویسندگان

محمود فال سلیمان

بیرجند، دانشگاه بیرجند،ایران، استادیار گروه جغرافیا دانشگاه بیرجند

کاظم علوی

بیرجند، دانشگاه بیرجند،ایران، استادیار گروه جغرافیا دانشگاه بیرجند

حجت الله صادقی

بیرجند، دانشگاه بیرجند،ایران، استادیار گروه جغرافیا دانشگاه بیرجند

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پاپلی یزدی، محمد حسین و ابراهیمی، محمدامیر، 1387. نظریه های ...
  • شاراچاندار، عبیدالله، 1382، توسعه پایدار:نیک بررسی انتقادی، گزیده مسائل اقتصادی ...
  • اداره منابع طبیعی استان خراسان جنوبی، گزارش اقتصادی، اجتماعی پروژه ...
  • مهندسان مشاور DHV از هلند، 1371، رهنمودهایی برای برنامه ریزی ...
  • Ismail, S & Steeds, D, 1990 Rural Roads _ Env ...
  • Lehmann, A. D, 1 97 9 TDevelopment Theory: Four Critical ...
  • Singh, K.B. and S.K, 1970" Chandoke, Village Housing Scheme in ...
  • World Bank, 1975:Rural development" , Sector Policy paper for the ...
  • نمایش کامل مراجع