ارزیابی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن ژنوتیپ های گلرنگ پاییزه تحت تنش کمبود آب در دوره زایشی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 173
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-29-3_006
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
چکیده مقاله:
پژوهش با هدف ارزیابی ویژگیهای زراعی و گزینش ژنوتیپهای متحمل بهخشکی گلرنگ برای کشت در اراضی شور و کمبازده اجرا گردید. آزمایش در قالب کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی شور (هدایت الکتریکی ۷/۶ دسی زیمنس بر متر) ایستگاه خسروشاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ پیاده گردید. فاکتور اصلی تنش خشکی با سطوح بدون تنش و تنش از گل دهی تا رسیدگی دانه و فاکتور فرعی پانزده لاین و رقم پاییزه گلرنگ بودند. نتایج نشان دادند وقوع خشکی از مرحله گلدهی با کاهش تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه، باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه و روغن در ژنوتیپهای گلرنگ شد. چنین نتیجهگیری میشود که اثر خشکی روی عملکرد دانه و روغن در گلرنگ از طریق این دو بخش عملکرد دانه بود. صفات مذکور بین ژنوتیپها نیز تفاوت معنیداری داشتند. نتایج گروهبندی ژنوتیپها با استفاده از تجزیه کلاستر و روش وارد، آنها را در دو گروه با عملکردهای پایینتر ( پرنیان، K.H.Y.۲۳ و K.M.S.۵۶) و بالاتر (بقیه ژنوتیپها) قرار داد. در هر دو شرایط عادی و تنش خشکی همواره بیشترین عملکرد دانه و روغن به ژنوتیپهای Mexico۱۸۹، K.H.Y.۲، K.M.S.۳۸، گلمهر و Mexico۲۹۵ تعلق گرفت. بهنظر میرسد این لاینها برای کشت در اراضی کمبازده و شور با شرایط اقلیمی مشابه منطقه آزمایش (در سیستم اقلیمبندی کوپن سرد و نیمه خشک)، مناسب باشند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهمن پاسبان اسلام
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
امیرحسن امیدی
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :