اثر سطوح نیترات آمونیوم بر مخلوط جو (Hordeum vulgare L.) و ماشک گل خوشه ای (Vicia Villosa) در شرایط رقابت علف هرز
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 20، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 205
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-20-4_008
تاریخ نمایه سازی: 17 آذر 1401
چکیده مقاله:
این آزمایش به صورت کرت های خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. کرت های اصلی شامل سه سطح کود نیترات آمونیوم (صفر، ۳۵ و ۷۰ کیلوگرم در هکتار) و کرت های فرعی شامل نسبت های مختلف مخلوط جو و ماشک گل خوشه ای (۱۰۰% جو (B۱۰۰)- ۸۰% جو: ۲۰% ماشک گل خوشه ای (B۸۰+V۲۰)- ۸۰% جو: ۴۵% ماشک گل خوشه ای (B۸۰+V۴۵)- ۸۰% جو: ۷۰% ماشک گل خوشه ای (B۸۰+V۷۰)-۱۰۰% ماشک گل خوشه ای (V۱۰۰)- ۸۰% ماشک گل خوشه ای: ۲۰% جو (V۸۰+ B۲۰)- ۸۰% ماشک گل خوشه ای: ۴۵% جو (V۸۰+ B۴۵)- ۸۰% ماشک گل خوشه ای: ۷۰% جو (V۸۰+ B۷۰)) و وجین و عدم وجین علف هرز در سه تکرار بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه جو (۴۴/۴۳۲ گرم بر مترمربع) مربوط به تک کشتی جو، ۷۰ کیلوگرم نیترات آمونیوم و کنترل علف هرز بود که تفاوت معنی داری با کشت مخلوط B۸۰+V۴۵، ۷۰ کیلوگرم نیترات آمونیوم و کنترل علف هرز نداشت. همچنین بیشترین عملکرد دانه ماشک (۴۷/۱۶۱ گرم بر مترمربع) در تیمار تک کشتی ماشک و کاربرد ۷۰ کیلوگرم نیترات آمونیوم و کنترل علف هرز به دست آمد که تفاوت معنی داری با تیمار کشت مخلوط V۸۰+B۲۰ کاربرد ۷۰ کیلوگرم نیترات آمونیوم و کنترل علف هرز نداشت. بیشترین میزان وزن خشک علف هرز (۶۲/۲۳۱ گرم بر مترمربع) در تیمار تک کشتی ماشک و کاربرد ۷۰ کیلوگرم در هکتار کود نیترات آمونیوم مشاهده شد. بیشترین میزان نسبت برابری زمین LER (۶۸/۱) مربوط به تیمار V۸۰+B۷۰ و عدم کاربرد کود نیترات آمونیوم و در شرایط کنترل علف هرز می باشد. در بسیاری از نسبت های کشت مخلوط افزایشی عملکرد دانه گیاهان در حالت وجین و عدم وجین علف های هرز تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت که نشان دهنده ی موفقیت کشت مخلوط افزایشی در جذب نیتروژن و سرکوب علف های هرز می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرزانه فرامرزی
دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، تهران، ایران
سید محمدباقر حسینی
گروه زراعت، پردیس کشاورزی کرج و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
حامد منصوری
بخش تحقیقات چغندر قند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
دیوید فانگوئیرو
انستیتو زراعت، دانشگاه لیسبون، پرتغال
حسن علیزاده
گروه زراعت، پردیس کشاورزی کرج و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :