نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب در نوجوانان دوره متوسطه دوم دبیرستان
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 338
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-2_006
تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: خواب باکیفیت به عنوان کلید سلامتی، طول عمر و پیشگیری از انواع بیماریهای روانی و جسمانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب در نوجوانان انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر، توصیفی _ همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. . جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر دوره متوسطه دوم دبیرستان شهرستان دامغان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای ۳۲۹ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سوالات مقیاس باورها و نگرشهای ناکارآمد درباره خواب مورین (۱۹۹۳)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی ریس و پترسون (۱۹۸۵)، پرسشنامه ذهن آگاهی رایان و براون (۲۰۰۳) و شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ بویس (۱۹۸۹) پاسخ دادند. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS۲۲ و AMOS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین حساسیت اضطرابی و باورهای ناکارامد با متغیر میانجی ذهن آگاهی و کیفیت خواب رابطه منفی معنی دار و بین ذهن آگاهی با کیفیت خواب رابطه مثبت معنی دار وجود دارد ( ۰/۰۱>P). همچنین ذهن آگاهی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب دارای نقش میانجی بود ( ۰/۰۱>P).
نتیجه گیری: طبق نتایج پژوهش حاضر، ذهن آگاهی نقش میانجی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب ایفا می کند. بنابراین افراد با حساسیت اضطرابی بالا و دارای نگرش های ناکارامد می توانند با ارتقاء ذهن آگاهی بر مشکلاتی از قبیل مشکلات خواب غلبه نمایند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه قریب بلوک
Ph. D Student of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili
نیلوفر میکائیلی
Professor, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili
سجاد بشرپور
Professor, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :