پیش بینی رشد پس آسیبی بر اساس سواد سلامت و دلسوزی به خود با میانجی گری کانون کنترل سلامت در بیماران مبتلا به سرطان
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 392
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-2_002
تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: رویارویی با تجربه تنیدگیزای بیماری سرطان، یک اولویت پژوهشی انکارناپذیر است. پژوهش حاضر با هدف پیشبینی رشد پس آسیبی بر اساس سواد سلامت و دلسوزی به خود با میانجیگیری کانون کنترل سلامت در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران ۱۸ تا ۶۵ سال مبتلا به سرطان سینه، خون، معده و روده مراجعه کننده به بخش آنکولوژی بیمارستانهای امید و امام خمینی شهرستان ارومیه در نیمه اول سال ۱۴۰۰ بود که به روش نمونهگیری هدفمند، تعداد ۲۵۰ نفر (۱۲۱ زن و ۱۲۹ مرد) انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه رشد پس از آسیب، پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایران، مقیاس دلسوزی به خود و فرم C مقیاس چند وجهی کانون کنترل سلامت بود. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای spss نسخه ۲۳ و LISREL نسخه ۸.۸ استفاه شد.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که سواد سلامت و دلسوزی به خود با رشد پس آسیبی رابطه مثبت معنیدار داشته و کانون کنترل سلامت در رابطه بین سواد سلامت، دلسوزی به خود و رشد پس آسیبی دارای نقش میانجی بود (۰۵/۰ >P). طبق شاخصهای برازش، مدل مفهومی از برازش مناسبی برخوردار بود.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش به متخصصان حوزه سلامت کمک میکند تا تداخل سودمندی جهت افزایش بقاء، ارتقاء سواد سلامت و آموزش نگرش مسئولانه در کنترل روند بیماری افراد مبتلا به سرطان، طراحی و اجرا کنند.
کلیدواژه ها:
Post-Traumatic Growth ، Health Literacy ، Self-Compassion ، Health Locus of Control ، رشد پس آسیبی ، سواد سلامت ، دلسوزی به خود ، کانون کنترل سلامت.
نویسندگان
شیوا رحیم زادگان
Department of Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
سجاد بشرپور
Department of Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
نیلوفر میکائیلی
Department of Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
محمد نریمانی
Department of Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :