تعیین نیاز بهاره سازی و تحمل به سرما در دو رقم گندم نان
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 14، شماره: 1
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 379
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-14-1_003
تاریخ نمایه سازی: 24 تیر 1401
چکیده مقاله:
این تحقیق با هدف تعیین نقش نیاز بهاره سازی و نیز بررسی روند تحمل به سرما و تغییرات نموی در شرایط مزرعه در مناطق سرد و معتدل سرد و در گلخانه صورت گرفت. در شرایط مزرعه ارتباط تغییرات نموی با روند تحمل به سرما در ارقام گندم MV۱۷ و شهریار در منطقه معتدل سرد (کرج ) و منطقه سرد (زنجان) در سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸ بررسی شدند. در شرایط کنترل شده نیز ارتباط تحمل به سرما در ارقام گندم نورستار و آذر۲ تحت دوره های مختلف عادت دهی به سرما مطالعه شدند. در بررسی صفات نموی با استفاده از روش شمارش آخرین برگ نهایی نقطه تکمیل بهاه سازی تعیین و میزان تحمل به سرما با استفاده از روش LT۵۰ تعیین شدند. حداکثر LT۵۰ ارقام MV۱۷ و شهریار مصادف با تکمیل بهاره سازی و در زنجان به ترتیب LT۵۰= -۱۹oC و
LT۵۰= -۱۶oC و در کرج به ترتیب LT۵۰= -۱۲oC و LT۵۰= -۸oC بودند. روند تحمل به سرما و تغییرات نموی در هر دو رقم و در هر دو منطقه متفاوت از یکدیگر بودند. دمای پایین در زنجان باعث تاخیر در چرخه نموی ارقام شد و مدت زمان بیان و میزان تحمل به سرما بالاتر از کرج بود که بیانگر اثر متقابل دما و نمو گیاه بر روند تحمل به سرما بود. در شرایط کنترل شده نیز رقم نورستار با نیاز بهاره سازی طولانی از میزان تحمل بیشتری نسبت به رقم آذر۲ برخوردار بود، ولی در هر دو رقم حداکثر میزان تحمل به سرما مطابق با زمان تکمیل بهاره سازی بود. از نتایج این تحقیق چنین استنباط می شود که محیطی که گیاه در آن عادت دهی به سرما می-کند و صفات نموی نظیر نیاز بهاره سازی و تغییرات فنولوژیکی، بر میزان و روند تحمل به سرمای آن تاثیر داشتند.
کلیدواژه ها:
Bread wheat ، Cold and temperate regions ، Development and Veralization requirement ، گندم نان ، مناطق سرد و معتدل ، نمو و نیاز بهاره سازی.
نویسندگان
الهام سرحدی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
سیروس محفوظی
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر.
اسلام مجیدی هروان
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج
اشکبوس امینی
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر.