پرندگان خسارت زا در اکوسیستم زراعی استان گلستان

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,407

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_844

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

در استان گلستان پرندگان به محصولات زراعی و در مراحل مختلف رشدی خسارت وارد می کنند. در بررسی های اخیر که در قالب پروژه های ملی انجام شد، شناسایی گونه های پرندگان خسارت زا، درصد خسارت و عوامل موثر بر شدت خسارت آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. شناسایی پرندگان با استفاده از دوربین دوچشمی و کتاب راهنمای صحرایی ایران انجام شد. در حال حاضر از اکوسیستم زراعی استان گلستان، 11 گونه پرنده از 9 تیره به شرح ذیل گزارش می شوند: 1- گنجشک معمولی(خانگی) Passar domesticus (تیره گنجشکیان)، 2- سهره طلائی Carduelis carduelis (تیره سهره ئیان) 3- قمری معمولی Streptoelia turtur (تیره کبوتران) 4- زاغیPica pica (تیره کلاغیان) 5- کلاغ ابلق Corvus cornix (تیره کلاغیان) 6- چکاوک آسمانی Alauda arvensis (تیره چکاوکیان) 7- چکاوک کاکلی Galerida cristata (تیره چکاوکیان) 8- زنگوله بال Tetrax tetrax (تیره هوبره) 9- زردپره سرسیاه Emberiza melanocephala (زردپره ئیان)، 10- باقرقره شکم سفید Pterocles alchata (تیره باقرقره ئیان) و 11- سار معمولی Sturnus vulgaris (تیره ساران). چکاوک کاکلی و گنجشک معمولی از متداول ترین پرندگان خسارت زا در اکوسیستم زراعی استان گلستان می باشند. 5 گونه اول غالبا در مزارع آفتابگردان، پرندگان شماره 6-9 غالبا در مزارع کلزا و دو گونه آخر در مزارع گندم فعالیت داشتند. در راستای تحقیقات انجام شده، تغذیه چکاوک کاکلی از مزارع جالیز داشلی برون برای اولین بار گزارش شد. در دو ترانکست خطی در بخشی از مزرعه که دارای خسارت بیشتری بود، 22 و 32 درصد میوه های خربزه در روستای شوردگش خسارت دیده بودند. همچنین خسارت زاغی در مزارع هندوانه خیرخوجه مشاهده و گزارش شد. بر اساس مطالعات انجام شده میزان خسارت به محصول آفتابگردان در مناطق گنبد و کلاله در سال های 1381 و 1382 به ترتیب 0/10% و 72/14% بود. نتایج دوساله در مزارع آفتابگردان نشان داد که بین درصد تغذیه پرندگان از طبق و بعضی از فاکتورهای زراعی مثل شکل طبق، خمیدگی ساقه، فاصله طبق از سطح زمین و زاویه طبق نسبت به افق همبستگی معنی داری وحود دارد. همچنین نتایج بررسی ارقام و تاریخ کاشت مناسب نشان داد که در سال 1386 در گلی داغ ، رقم آرماویروسکی و در سال بعد در گنبدکاوس، رقم آذرگل متحمل بیشترین خسارت شدند. در هر دو سال آزمایش تاریخ کاشت اول دارای کمترین خسارت بود. بر اساس آزمون دانکن در دو سال بررسی اختلاف معنی داری بین تاریخ کاشت اول با تاریخ کاشت های سوم و جهارم وجود داشت.

نویسندگان

سلیمان خرمالی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان و موسسه تحقیقات گیاهپزشکی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خالقی‌زاده، ا.1382. مروری بر اهیمت خسارت پرندگان در ایران [گزارش ...
  • خالقی‌زاده، ا. خرمالی س، ع. اسپهبدی، ا. علیزاده و اح. ...
  • خالقی‌زاده، ا. خرمالی س. و علیزاده ا. 1388. ارزیابی میزان ...
  • مبینی، م.. 1358. بررسی گنجشک سینه سیاه در مناطق مختلف ...
  • نظری، ف. 1370. اهمیت پرندگان در کشاورزی (مقاله چاپ‌نشده). موسسه ...
  • نظری، ف. 1377. شناسایی گنجشکهای خسارتزا به محصولات کشاورزی ایران ...
  • ویر، ج. د. 1377. پرندگان ترجمه غلامرضا جمسی در راهنمای ...
  • Hone, J. 1994. Analysis of Vertebrate Pest Control Oxford University ...
  • Howard, W. E. 1967. Biocontro] and chemo sterilants in Pest ...
  • Hurst, A. D. 1974. Bird damage and control at Iran ...
  • نمایش کامل مراجع