شناسایی کانی های دگرسانی گرمابی(هیدروترمالی) و بخش های سیلیسی همراه با کانی زایی طلا در ناحیه طلادار هیرد (جنوب بیرجند) با استفاده از داده های سنجنده ASTER
محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 18، شماره: 70
سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 211
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GSJ-18-70_015
تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1400
چکیده مقاله:
ناحیه طلادار هیرد در حاشیه شمال خاوری پهنه لوت و در مجاورت زمین درز سیستان (Sistan suture zone) یا زون فلیش خاور ایران واقع شده است. بخشی از توده های نفوذی موجود در این منطقه با سن پس از ائوسن در واحدهای آتشفشانی(ولکانیکی) و آذرآواری(پیروکلاستیکی) ائوسن نفوذ کرده و سبب دگرسانی و کانه زایی طلا، مس، سرب و روی شده اند. برای تشخیص کانی های دگرسان همراه با کانه زایی طلا در محدوده هیرد، از داده های سنجنده ASTER استفاده شده است. این سنجنده دارای ۳ باند مرئی و مادون قرمز نزدیک(VNIR) ، ۶ باند مادون قرمزکوتاه (SWIR) و ۵ باند مادون قرمز حرارتی (TIR) است. جذب در محدوده طول موج ۲/۲ میکرومتر (معادل باند ۶ ASTER)، با حضور کانی های رسی(ایلیت، کائولینیت) و سریسیت مطابقت داردکه علت وقوع جذب در این محدوده، وجود عامل آنیونی Al-OH است. کانی های دارای عامل آنیونی Mg-OH و کربنات ها در طول موج ۳/۲ میکرومتر (معادل باند ۸ ASTER) جذب مشخصی نشان می دهند. بنابراین با استفاده از باند ۸ می توان کانی های کلریت، اپیدوت و کلسیت را تشخیص داد. در این تحقیق، از روش های مختلف پردازش تصویر (ترکیب باندی، تبدیلات نسبت باندی و روشBinary Encoding ) برای شناسایی و تفکیک کانی های دگرسانی مرتبط با کانی زایی طلا استفاده شد و روش Binary Encoding به عنوان یک روش موفق برای تفکیک دقیق تر کانی های دگرسان تشخیص داده شد. به کمک تحلیل باندهای مادون قرمز حرارتی نیز می توان اطلاعات سنگ شناسی مفیدی به دست آورد؛ زیرا شناسایی سنگ های سیلیسی در محدوده VNIR+SWIR امکان پذیر نمی باشد که علت این امر، عدم وجود اشکال جذبی مشخص برای کوارتز در این محدوده طول موجی می باشد. در این مطالعه برای شناسایی بخش های سیلیسی همراه با کانه زایی طلا، از محدوده TIR سنجنده ASTER و از نسبت باندی Qi= (b۱۱*b۱۱)/(b۱۰*b۱۲) استفاده شده است. مقایسه نتایج حاصل از این پردازش ها با نتایج به دست آمده از مطالعه مقاطع نازک و پراش پرتو اشعه ایکس (XRD) مربوط به نمونه ها نشان داد که داده های ASTER قابلیت خوبی در شناسایی مناطق دگرسان دارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه علیمحمدی
سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشورف تهران، ایران
پوران بهنیا
سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشورف تهران، ایران
احمد خاکزاد
دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران
محمدعلی قربانی
دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :