مقایسه تاثیر کاربرد کلرید کادمیوم و محلول پاشی آهن و روی بر خصوصیات بیوشیمیایی گندم در شرایط کشت هیدروپونیک
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 29
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 282
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-8-29_001
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
امروزه آلودگی خاک به انواع فلزات سنگین یکی از مشکلات زیست محیطی عمده در جوامع بشری است که با اثرات زیان آور بر فون و فلور خاک و آلودگی آب های زیرزمینی، علاوه بر کاهش رشد و عملکرد گیاه با ورود به زنجیره غذایی، سلامت انسان و دیگر موجودات زنده را به مخاطره میاندازد. کادمیوم از جمله آلاینده خطرناک و سرطان زا به شمار رفته که در اکوسیستم های طبیعی میزان آن توسط فعالیت های بشری افزایش یافته که منجر به اختلال در انواع واکنش ها و توقف رشد و نمو میشود. همچنین محلول پاشی عناصر ریز مغذی (آهن و روی) به عنوان یک راهکار توسط محققین بسیاری جهت افزایش عملکرد در شرایط تنش پیشنهاد گردیده است. بدین منظور آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیل در سال ۹۵ انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل گندم با دو ژنوتیپ مقاوم کریم و حساس گنبد، کادمیوم در سه سطح (صفر، ۷۵، ۱۵۰ میکرومولار) و محلول پاشی در مرحله ساقه دهی در چهار سطح (آهن، روی، آهن+ روی و شاهد) هرکدام با غلظت ۳ در هزار در بود. نتایج نشان داد که دررقمهای گنبد و کریم کادمیوم ۱۵۰ میکرومولار موجب کاهش میزان رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش پرولین شده است اما میزان کاهش در رقم کریم کمتر بوده است. همچنین محلول پاشی توام آهن+روی موجب با افزایش میزان پرولین و رنگیزه های فتوسنتزی موجب افزایش مقاومت در رقم کریم شده است. بنابراین به نظر میرسد افزایش میزان پرولین در رقم کریم میتواند به افزایش مقاومت به تنش این رقم کمک کند.
کلیدواژه ها:
Anthocyanins ، cadmium ، chlorophyll ، Karim wheat ، Gonbad wheat ، foliar ، آنتوسیانین ، کادمیوم ، کلروفیل ، گندم کریم ، گندم گنبد ، محلول پاشی
نویسندگان
شیما بورنگ
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture
سدابه جهانبخش گده کهریز
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture
علی عبادی
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :