تاثیر تنش خشکی بر خصوصیات فیزیولوژیک در لاین های اینبرد نوترکیب گندم
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 5، شماره: 15
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 209
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-5-15_010
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
چکیده مطالعه واکنش های فیزیولوژیک لاین های اینبرد نوترکیب گندم به تنش خشکی به شناسایی مکانیسم های موثردر تحمل به خشکی کمک می کند. دراین راستا طی یک آزمایش مزرعه ای، اثر تنش خشکی بر غلظت کلروفیل، میزان پرولین برگ پرچم، طول برگ، عرض برگ، مساحت برگ، طول پدانکل و ارتفاع بوته با استفاده از ۱۶۹ لاین نوترکیب، در قالب دو طرح جداگانه به صورت لاتیس ساده با چهار تکرار و با دو رژیم رطوبتی عادی و تنش کم آبی اجرا شد. اعمال رژیم های آبیاری براساس اطلاعات تشت تبخیر (شامل آبیاری براساس ۷۰ و ۱۳۰ میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) و رطوبت وزنی خاک در عمق موثر نفوذ ریشه انجام شد . لاین های نوترکیب مورد استفاده از تلاقی دو رقم متحمل و حساس به خشکی حاصل شده اند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که لاین های نوترکیب مورد ارزیابی دارای تفاوت معنی داری از نظر صفات مورد مطالعه بودند. تنش خشکی موجب کاهش محتوای کلروفیل (a، b، a+b)، عرض برگ، طول برگ، طول پدانکل، ارتفاع بوته، سطح برگ پرچم و افزایش محتوای پرولین گردید. اگرچه تنش خشکی موجب افزایش محتوای پرولین برگ و کاهش طول پدانکل و سطح برگ پرچم در هر دو گروه لاین های حساس و متحمل گردید، اما این تغییرات بطور معنی داری در لاین های متحمل کمتر از لاین های حساس بود. از اینرو شاید بتوان از صفات فیزیولوژیک محتوای اسیدآمینه پرولین، طول پدانکل و سطح برگ پرچم در شرایط تنش نسبت به شرایط مطلوب آبی، بعنوان ابزاری برای انتخاب لاین های متحمل به خشکی گندم نان استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
Key word: chlorophyll content ، leaf proline content ، drought stress ، recombinant inbreed lines ، physiological traits ، کلمات کلیدی: محتوای کلروفیل ، میزان پرولین ، لاین نوترکیب ، تنش خشکی و صفات فیزیولوژیک
نویسندگان
هادی شهبازی
Isfahan University of Technology
احمد ارزانی
Isfahan University of Technology
محسن اسماعیل زاده مقدم
Isfahan Agricultural Research Center
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :