بررسی عملکرد و باقیمانده PI۲۲۲ (اسانس فرآوری شده گل میخک) در گوشت و پوست قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به عنوان یک داروی بیهوشی گیاهی تجاری در صنعت آبزیان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 189

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

FSPH01_098

تاریخ نمایه سازی: 24 آبان 1400

چکیده مقاله:

در این مطالعه برای بیهوشی از ۳۵۰ عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن ۱۵ گرم استفاده شد. ماهیان به ۵ گروه ۱۰ تایی با سه تکرار تقسیم شده و در معرض غلظت های مختلف داروی بیهوشی PI۲۲۲ (دوزهای ۰، ۰.۵، ۱، ۲ و ۴ میلی متر به ازای ۱۰ لیتر آب) قرار گرفتند و از نظر مدت زمان لازم جهت ایجاد عدم تعادل اولیه، قرارگیری در کف مخزن، بیهوشی کامل، مدت زمان بیهوشی در خارج از آب و مدت زمان لازم جهت هوشیاری کامل در آب مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین میزان باقیمانده دارویی در عضلات و پوست با روش GC-mass مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ن شان داد که دوز ۰/۵ میلی لیتر در ۱۰ لیتر عملکرد مناسبی در بیهوشی ماهیان داشتند. بررسی باقی مانده داروی بیهوشی PI۲۲۲ برای اولین بار در ایران انجام شده و با توجه به اینکه هیچ گونه باقی ماندگی دارویی در عضلات ماهی بعد از یک ساعت در هیچ یک از گروه های مورد بررسی، مشاهده نشد لذا مصرف گوشت ماهی بعد از انجام بی هوشی کاملا بدون محدودیت است اما در گروه هایی که نمونه پوست به همراه عضله اخذ شد، باقی ماندگی در نمونه های ۱، ۶ و ۱۲ ساعت پس از بیهوشی در نمونه ها دیده شد و در ۲۴ ساعت پس از بیهوشی به کمتر از ۰/۱ میلی گرم بر کیلوگرم رسید. در نمونه های ۴۸ و ۹۶ ساعته هیچ گونه باقی ماندگی دارویی نداشتند. این نتایج نشانگر برتری این محصول ایرانی در مقابل سایر داروهای شیمیایی مورد استفاده در صنعت آبزیان در دنیاست.

کلیدواژه ها:

بیهوشی ، قزل آلای رنگین کمان ، PI۲۲۲ ، باقیمانده دارویی

نویسندگان

هومن رحمتی هولاسو

گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

امیرپارسا عزیزی

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

جلال حسن

بخش سم شناسی، گروه علوم زیستی مقایسه ای، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسینعلی ابراهیم زاده موسوی

قطب بهداشت و بیماری های ماهیان گرمابی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی حدادی

گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران