ارزیابی برخی ژنوتیپ های پاییزه کلزا براساس صفات زراعی و شاخص SIIG
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 212
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-12-34_015
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی، روابط بین صفات و انتخاب ژنوتیپ های برتر با استفاده از شاخص SIIG، آزمایشی در اراضی کشاورزی شهر تیکمهداش از توابع استان آذربایجانشرقی در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. در این آزمایش ۲۲ ژنوتیپ کلزای پاییزه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی برای مطالعه تعدادی از صفات زراعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های L۹۶۳، Okapi و Licord دارای میانگین عملکرد دانه بیشتر بودند. همچنین ژنوتیپ های یاد شده از نظر صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد تکبوته و عملکرد دارای ضریب تنوع فنوتیپی بالا بودند که نشان دهنده تاثیر محیط بر صفات مذکور است. ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفاتی مانند تعداد غلاف در بوته، عملکرد تکبوته و عملکرد دارای تنوع ژنتیکی بالایی هستند. وراثتپذیری عمومی برای صفات روز تا گلدهی، تعداد غلاف در ساقه اصلی و عملکرد بالا و برای صفات تعداد روز تا غلاف دهی، تعداد روز تا رسیدگی و ارتفاع بوته پایین بود. در تجزیه به عامل ها به روش مولفه های اصلی، پنج عامل در مجموع ۶۹/۶۵% از کل تغییرات را توجیه نمودند. بر اساس شاخص SIIG، ژنوتیپ های SW۱۰۱، L۸۳، HW۱۰۱ و L۹۶۳ با مقدار SIIG بیشتر (بهترتیب ۷۱۰/۰، ۶۷۲/۰، ۶۵۳/۰ و ۶۵۳/۰) جزء ژنوتیپ های برتر بودند. از طرفی ژنوتیپ های Zarfam، Talayeh، L۹۵۷ و SLM۰۴۶ با مقدار SIIG کمتر (به ترتیب ۱۸۵/۰، ۲۴۳/۰، ۲۷۱/۰ و ۲۷۲/۰) جزء ژنوتیپ های ضعیف از نظر اکثریت صفات مورد مطالعه بودند. ژنوتیپ های SW۱۰۱، L۱۴، Nafis، Okapi و L۹۶۳ با داشتن مقدار SIIG بالا و همچنین عملکرد بالاتر از متوسط کل، جزء ژنوتیپ های برتر از نظر عملکرد دانه و سایرصفات مورد مطالعه بودند.
کلیدواژه ها:
Rapeseed ، Genetic Diversity ، Heritability ، Factor Analysis ، SIIG Index ، کلزا ، تنوع ژنتیکی ، وراثت پذیری ، تجزیه به عامل ها ، شاخص SIIG
نویسندگان
اکبر عبدالهی حصار
University of mohaghegh ardabili
امید سفالیان
University of mohaghegh ardabili
بهرام علیزاده
Seed and Plant Improvement Department
علی اصغری
University of mohaghegh ardabili
حسن زالی
Seed and Plant Improvement Department
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :