بررسی تغییرات دما و بارندگی در سواحل جنوبی دریای خزر و مقایسه آن با تغییرات درمقیاس جهانی و نیمکره شمالی
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 6، شماره: 11
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 332
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-6-11_008
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
در این تحقیق به بررسی تغییرات دو پارامتر اصلی اقلیم یعنی دما و بارندگی در استان مازندران و غرب استان گلستان با تاکید بر بخش نوار ساحلی دریای خزر و مقایسه آنها با تغییرات این دو پارامتر در مقیاس نیمکره شمالی و جهانی پرداخته شده است. بدین منظور سری دادههای سالانه بارندگی و هر سه پارامتر حداقل، حداکثر و میانگین دما در سه ایستگاه گرگان، بابلسر و رامسر طی دوره آماری ۲۰۰۵-۱۹۵۶ و در پنج دورهی ۱۰ ساله و همچنین در ۹ ایستگاه دیگر با دورههای آماری متفاوت از ۱۹ تا ۳۶ سال مورد مطالعه قرار گرفتند. در این تحقیق از آزمونهای ناپارامتری من-کندال و تخمینگر سن ( Sen’s estimator of slope ) به ترتیب برای تعیین چگونگی روند و شیب یا بزرگی روند استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که تغییرات میانگین پنج دورهی دهساله نسبت به میانگین دراز مدت و رابطه کلی تغییرات دما و بارندگی در سه ایستگاه رامسر، بابلسر و گرگان به گونهای است که بطور کلی با کاهش دما، شاهد کاهش بارندگی و با افزایش دما شاهد افزایش بارندگی هستیم. البته این امر، تنها در پنج دورهی ۱۰ ساله بصورت جداگانه و مجزا دیده میشود و روند تغییر این دو پارامتر در طی دورهی ۵۰ ساله به شکل دیگری است و در سه ایستگاه، متفاوت می باشد، بطوریکه در ایستگاه رامسر و میانگین منطقهای، دمای متوسط افزایش و بارندگی کاهش یافته است و در دو ایستگاه بابلسر و گرگان به ترتیب شاهد افزایش و کاهش این دو پارامتر هستیم. در دو مقیاس جهانی و نیمکره شمالی نیز شاهد افزایش دمای متوسط و کاهش بارندگی هستیم که عکس یکدیگر رخ میدهند و با تغییرات این دو پارامتر در ایستگاه رامسر و میانگین منطقهای مطابقت دارد. همچنین ارزیابی دمای حداقل و حداکثر در این سه ایستگاه، در کل، افزایش شدیدتر دمای حداقل را نسبت به دمای حداکثر نشان میدهد که میتواند مربوط به افزایش گازهای گلخانهای باشد که بر افزایش دمای حداقل تاثیر بیشتری دارد. بطور کلی دما در تمام ایستگاههای مورد مطالعه به جز ایستگاه گرگان افزایش و بارندگی هم در ایستگاههای مختلف، تغییرات متفاوتی را داشته است که این شرایط میتواند تاثیری از افزایش گازهای گلخانهای در سطح محلی، منطقهای و جهانی و همچنین فاصله از منبع عظیم آبی دریای خزر باشد.
کلیدواژه ها:
Climate change ، Trends analysis ، Non-parametric tests ، Caspian Sea southern coasts ، تغییر اقلیم ، تحلیل روند ، روش های ناپارامتریک ، سواحل جنوبی دریای خزر
نویسندگان
عبدالله پیرنیا
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
محمود حبیب نژاد روشن
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
کریم سلیمانی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :