ارتباط مولفه های رویشی گونه دغدغک با عامل های خاک و فیزیوگرافی ذخیره گاه جنگلی کندیرق خلخال- استان اردبیل

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 314

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IFEJ-8-15_004

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400

چکیده مقاله:

دغدغک (Boiss Colutea  persica) یکی از گونه­ های مهم و با ارزش درختچه­ ای ذخیره­ گاه جنگلی کندیرق خلخال است. پژوهش حاضر به ­منظور بررسی ارتباط بین صفات رویشی این گونه با برخی از عامل ­های خاکی و فیزیوگرافی در منطقه جنگلی­ کندیرق خلخال انجام شد. در داخل هر یک از شکل­ های مختلف ­زمین (یال، دامنه و دره) در چهار جهت جغرافیایی (شمال، جنوب، شرق و غرب) از حد­ ارتفاعی پایین تا بالا به ­صورت انتخابی، قطعات­ نمونه دایره­ ای شکل به­ مساحت ۵۰۰ مترمربع انتخاب شد. در مجموع ۳۲ قطعه ­نمونه برای اندازه ­گیری مشخصه­ های رویشی و در ۱۲ قطعه­ نمونه مشخصه­ های خاک شامل بافت­ خاک فیزیکی (درصد رس، سیلت و شن) و شیمیایی (اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد ازت، درصد کربن آلی و درصد کربنات­کلسیم) اندازه­ گیری شد. نتایج نشان داد که پراکنش این­گونه از ارتفاع ۱۳۵۰ تا ۱۹۸۰ متر از سطح  دریا متغیر است، به­طور­کلی جهت­ های جنوبی و شرقی در شکل ­های دره و دامنه رویشگاه­ های مناسبی از نظر ویژگی ­های کمی هستند. بیشترین میانگین ارتفاع (۷۵/۱ متر) و قطر­تاج درختچه­ ها (۸۱/۱متر) و زادآوری (۱۶۹ اصله نهال در هکتار) در شکل ­دره و بیشترین تعداد جست ( ۱۱/۱۳ اصله) در فرم دامنه به دست آمد. خاک رویشگاه ­های دغدغک نیمه­ سطحی تا عمیق با اسیدیته (۴/۷ تا ۱/۸)، هدایت­الکتریکی (۲۱/۰ تا ۳۹/۰دسی­زیمنس­بر­متر) و بافت­ خاک لومی تا لومی- شنی است. تجزیه مولفه ­های اصلی نیز نشان داد بافت خاک و هدایت الکتریکی از عامل ­های مهم در پراکنش این گونه محسوب می شود، به طوری که در رویشگاه ­های دامنه ­ای و اغلب در جهت ­های جنوبی و شرقی حضور این­گونه با مقدار سیلت ارتباط بیشتری دارد.   واژه­های کلیدی:

نویسندگان

یونس رستمی کیا

Assistant Professor., Forests and Rangelands Research Department, Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ardabil, Iran

محمد فتاحی

Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, I.R. Iran.

کیومرث سفیدی

Faculty of Agriculture and Natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, I. R. Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdel-Wahab, R.H., Al-Rashed, A.R., & Al-Dousari , A.(۲۰۱۸).Influences of Physiographic ...
  • Bunyan, M., S. Bardhan, A. Singh and S. Jose. ۲۰۱۵. ...
  • Erdogan, E., B. Dogan, A. Duran, E. Martin and M. ...
  • Esmaeilzadeh, O. and S.M. Hosseini. ۲۰۰۷. The relationship between plants ...
  • Karamian, M. and V. Hosseini. ۲۰۱۵. Effect of Position and ...
  • Mozaffarian, V. ۲۰۰۵. Trees and Shrubs of Iran, Farhang-e- Moaser ...
  • Pourbabaei۱, H., Sadegh Kuhestani. J and M.N. Adel. ۲۰۱۷. Study ...
  • Ravanbakhsh, H. and V. Etamad. ۲۰۰۸. Recognition and introduction of ...
  • نمایش کامل مراجع