واکنش هیدرولوژیکی به فعالیت های انسانی و تغییر اقلیم در حوزه آبخیز قلعه شاهرخ
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 22
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 411
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-11-22_020
تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1400
چکیده مقاله:
تعیین سهم اثرات فعالیتهای انسانی و تغییر اقلیم بر تغییر رواناب در حوزه آبخیز به منظور مدیریت پایدار منابع آب بسیار حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه، از هفت روش برای تعیین این سهم در حوزه آبخیز قلعه شاهرخ که اصلی ترین سرشاخه رودخانه زاینده رود می باشد، استفاده شد. این هفت روش را می توان به دو دسته شامل روشهای تجربی و الاستیسیته محور تقسیم بندی نمود. ابتدا با استفاده از روش پتیت دوره پایه و تغییرات رواناب مشخص شد و سپس با استفاده از روشهای مختلف سهم اثرات تغییر اقلیم و فعالیتهای انسانی بر رواناب در حوزه تعیین گردید. نتایج نشان داد که به طور کلی فعالیتهای انسانی نقشی اساسی در کاهش رواناب در این حوزه داشته اند. بر اساس نتایج به دست آمده، روش های تجربی و روش های بودیکو محور فعالیتهای انسانی به طور متوسط موجب کاهش رواناب به ترتیب به میزان ۶۴/۵ درصد (۴۷ تا ۸۲ درصد) و ۷۶ درصد (بین ۷۰ تا ۸۹ درصد) شده است. همچنین سهم تغییر اقلیم در کاهش رواناب در حوزه مورد مطالعه بر اساس روشهای تجربی و الاستیسیته محور به ترتیب ۳۵/۵ و ۲۴ درصد بوده است. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که روشهای الاستیسیته محور به علت اینکه علاوه بر بارش و رواناب عوامل دیگر مثل تبخیر-تعرق را مد نظر قرار می دهند، روشهای بهتری به منظور تعیین سهم اثرات فعالیتهای انسانی و تغییر اقلیم در تغییرات رواناب در حوزه می باشند.
کلیدواژه ها:
Climate Change ، Elasticity-based methods ، Emperical methods ، Ghaleh-Shahrokh Watershed ، Human Activities ، Zayandeh-Roud River ، تغییر اقلیم ، حوزه قلعه شاهرخ ، رودخانه زاینده رود ، روش های الاستیسیته محور ، روش های تجربی ، فعالیت های انسانی
نویسندگان
علیرضا شریفی گرم دره
Shahrekord University
رسول میرعباسی نجف آبادی
Shahrekord University
محمدعلی نصراصفهانی
Shahrekord University
روح اله فتاحی نافچی
Shahrekord University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :