بررسی تاثیر کم آبیاری بر توزیع ریشه و رشد رویشی گیاه رزماری
محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 8، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 352
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWIM-8-2_008
تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1400
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی نحوه توزیع ریشه و رشد اندام هوایی گیاه دارویی رزماری (Rosmarinus officinalis L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط استفاده از سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی در سال زراعی ۱۳۹۵ اجرا شد. در این مطالعه پنج تیمار آبیاری کامل (تامین ۱۰۰ درصد رطوبت خاک تا حد ظرفیت زراعی)، کم آبیاری تنظیم شده و آبیاری ناقص ریشه هر کدام در دو سطح ۷۵ و ۵۵ درصد آبیاری کامل، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اعمال کم آبیاری در سطوح ۷۵ و ۵۵ درصد آبیاری کامل باعث صرفه جویی به ترتیب ۱/۱۷ و ۶/۳۲ درصدی در مصرف آب شد. مقایسه دو تیمار آبیاری کامل و تامین ۷۵ درصد آبیاری کامل اعمال شده در آبیاری ناقص ریشه باعث کاهش ۳/۵ درصدی وزن خشک اندام هوایی، ۸/۹ درصدی ارتفاع بوته و ۹/۸ درصدی تعداد شاخه زایا شد. این در حالی بو که توسعه مناسب ریشه گیاه در سطح تامین ۷۵ درصد آبیاری کامل اعمال شده در آبیاری ناقص ریشه، افزایش ۸/۱۲ درصدی بهره وری آب، ۳/۷ درصدی وزن تر ریشه، ۷/۲ درصدی طول ریشه و ۷/۱۰ درصدی حجم ریشه را نسبت به تیمار آبیاری کامل در پی داشت. لذا با در نظر گرفتن مسائل مربوط به کمبود آب، می توان سطح تامین ۷۵ درصد آبیاری کامل در شرایط آبیاری ناقص ریشه، را به عنوان تیمار برتر و راهکار مناسب برای مقابله با بحران آب، برای حرکت به سمت یک سامانه کشاورزی پایدار توصیه نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رسول اسدی
دانشجوی دکتری، آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل
فرزاد حسن پور
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل
میترا مهربانی
استاد، گروه فارماکوکنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
امین باقی زاده
دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان
فاطمه کاراتدیش
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :