بررسی پتانسیل کیفی منابع آب زیرزمینی جهت استفاده در سیستم های آبیاری تحت فشار به کمک مدل های زمین آمار (مطالعه موردی : دشت های جنوبی استان فارس)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,440

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEE05_453

تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1390

چکیده مقاله:

آبهای زیرزمینی به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح است. در پژوهش حاضر دشت های جنوبی استان فارس جهت بررسی روند تغییرات کیفی آب زیرزمینی انتخاب گردید. تعداد 83 حلقه چاه مربوط به دشتهای فراشبند، قیروکارزین، لار، لامرد، مهر و خنج انتخاب و وضعیت بارش در طول دوره آماری 30 ساله و روند تغییرات کیفی آب در دوره زمانی 85-84 تا 89-88 به کمک شاخص های کیفی مانند EC ،SAR ،pH ، Cl،Na ،SO4 و Mg بررسی گردید. نتایج نشان داد که در طول دوره آماری مورد مطالعه شاخص های EC و SAR افزایش داشته که به دلیل کاهش بارش و وقوع خشکسالی در دوره های اخیر بوده است. بررسی وضعیت کلر نوسانات زیادی به خصوص در دوره های اخیر را نشان داد. براساس نتایج حاصله، تحلیل کیفی منابع آب زیرزمینی جهت استفاده در سیستم های آبیاری تحت فشار مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین به کمک مدل های زمین آمار در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، پهنه بندی شاخص های کیفی آب زیرزمینی در دشت های مورد مطالعه انجام و روند تغییرات مشخص گردید. با توجه به طبقه بندی آب جهت مصارف کشاورزی و آبیاری، نتایج بیانگر آن است که دشت های لار، لامرد، خنج و مهر در شرایط بحرانی قرار دارند و استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار نیاز به اعمال تدابیر مدیریتی دارد و در نهایت راهکارهای اجرائی مربوطه جهت بهبود و مدیریت صحیح بررسی و ارائه گردید.

نویسندگان

کریم حجازی جهرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی و عضو باشگاه پژوهشگران جو

نادر پیرمرادیان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه گیلان

سیدامیر شمس نیا

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :