تاثیر انعطاف پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد با نقش میانجی عملکرد زنجیره تامین در شرکت های تولیدی استان خوزستان
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 369
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIMDO-1-1_004
تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر انعطافپذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی عملکرد زنجیره تامین در شرکت های تولیدی استان خوزستان میباشد. روش شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی – علی و از نوع تحقیقات کمی میباشد. جامعه آماری پژوهش را ۱۷۱۶ شرکت تولیدی استان خوزستان تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جوامع محدود ۲۳۱ شرکت برآورد گردید که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود که در اختیار مدیران ارشد این شرکتها قرار گرفت. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از معیارهای روایی واگرا و همگرا مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها جهت بررسی فرضیهها، از آمار استنباطی (آزمون نرمالبودن، آزمون همبستگی و مدل معادلات ساختاری) با بهرهگیری از نرمافزارهای SPSS و SMART PLS استفاده شد. یافته ها: نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نشان داد که انعطاف پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر دو متغیر عملکرد زنجیره تامین و عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارند. نتایج همچنین نشان داد که عملکرد زنجیره تامین بر عملکرد سازمانی دارای تاثیر مثبت و معناداری بوده و نقش میانجی آن در تاثیر انعطاف پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی مورد تایید قرار گرفت. نتیجه گیری: مدیران از طریق تدارک انعطاف پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و جو یادگیری سازمانی می توانند موجب ارتقای عملکرد زنجیره تامین و عملکرد سازمانی شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بلقیس باورصاد
دانشیار، گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
حمید زارع
دانشیار، دانشگاه تهران پردیس فارابی قم، قم، ایران.
راضیه فعلی
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :