اثر سطوح مختلف شوری، روی و گوگرد تلقیح شده با تیوباسیلوس بر رشد و جذب برخی عناصر غذایی توسط گیاه کلزا (Brassica napus L.)
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 34، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 366
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-34-4_007
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
بهمنظور ارزیابی اثر روی و گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس و شوری ناشی از کلرید سدیم بر رشد و جذب عناصر فسفر، پتاسیم و رویتوسط گیاه کلزا، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شوری خاک در چهار سطح (۱، ۴، ۷ و ۱۰ دسی زیمنس بر متر)، گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس در دو سطح (صفر و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار) و روی در سه سطح (صفر، ۲۵ و ۵۰ میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفاتروی) و در مجموع ۷۲ تیمار بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری تمام صفات مورد بررسی را تحتتاثیر خود قرار داده و باعث کاهش معنی دار مولفههای رشد مانند ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک اندامهوایی و ریشه و نیز کاهش جذب عناصر غذایی مورد بررسی گردید؛ ولی، شوری باعث افزایش معنیدار غلظت سدیم در ریشه و اندام هوایی گیاه شد. مصرف گوگرد و کاربرد ۲۵ میلیگرم در کیلوگرم روی در شرایط تنش شوری، موجب بهبود صفات رشد و افزایش غلظت فسفر، پتاسیم و روی بهترتیب بهمیزان ۲۶/۱۵%، ۵/۱۱۰%و ۶/۳۷۶% و نیز کاهش غلظت سدیم در اندامهوایی گیاه بهمیزان ۷۷/۳۴% نسبت به تیمار شاهد گردید. بهطور کلی نتایج نشان داد مصرف گوگرد تلقیحشده با تیوباسیلوس و نیز مصرف سطح بهینهی کود سولفاتروی (۲۵ میلیگرم در کیلوگرم خاک)، میتواند با تاثیرگذاری بر خصوصیات خاک و همچنین تامین مستقیم عناصر، میزان جذب عناصر غذایی را در شرایط تنش شوری بالا برده و با کاهش میزان جذب سدیم، اثرات زیانبار شوری بر گیاه را کاهش دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین صفری زرگانی
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
حبیب اله نادیان
استاد، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی خوزستان
نفیسه رنگ زن
استادیار، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
محمدرضا مرادی تلاوت
دانشیار، عضو هیات علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :