پیش بینی تغییرات تبخیر واقعی سالانه در مناطق خشک با استفاده از چارچوب اصلاح شده بادیکو (مطالعه موردی: حوضه آبریز نیشابور-رخ)
محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 10، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 428
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IDJ-10-3_012
تاریخ نمایه سازی: 23 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
تعیین و پیشبینیمولفههای بیلان آب بهویژه تبخیر واقعی در حوضههای آبریز اهمیت زیادی در ارایه راهکارهای مدیریتی و برنامهریزیهای سازگاری با تغییر اقلیم دارد. مدلهای هیدرولوژیکی توزیعی یا فیزیک-مبنا بسیار پیچیده بوده و برای تخمین مولفههای بیلان آب نیازمند دادههای فراوانی میباشند. همچنین دقت و کیفیت دادههای ورودی تاثیر زیادی بر میزان دقت این مدلها دارد. در برخی موارد نیازی به داشتن تخمین بسیار دقیق مولفههای بیلان نیست و برای اهداف مدیریتی داشتن تخمین اولیه از تبخیر و رواناب در مقیاس سالانه کافی میباشد. به همین دلیل استفاده از مدلهای یکپارچه مفهومی در مطالعات اولیه هیدرولوژی گسترش یافته است. یکی از مدلهای یکپارچه ساده که کاربرد آن در سطح جهان گسترش زیادی یافته، منحنیهای بادیکو میباشد. منحنیهای بادیکو برای حوضههای دارای شرایط پایدار که در آنها تغییرات ذخیره آب ناچیز فرض میشود، قابل استفاده میباشد. با گسترش استفاده از چارچوب بادیکو مدل جدیدی (مدل Greve et al., ۲۰۱۶) ارائه شده است که با تغییر شرایط مرزی بتواند در مقیاسهای زمانی کوچک و در شرایطی که تغیییرات ذخیره آب قابل صرفنظر کردن نیست، مقدار تبخیر حوضه را تخمین بزند. در پژوهش حاضر با توجه به شرایط ناپایدار حوضه نیشابور- رخ، مدل جدید ارائه شده با استفاده از دادههای بارش، تبخیر پتانسیل و تبخیر واقعی واسنجی و سپس مقدار تبخیر برای دوره پایه (۱۳۵۱-۱۳۵۰ تا ۱۳۸۴-۱۳۸۳) و دوره آینده (۱۳۹۶-۱۳۹۵ تا ۱۴۲۹-۱۴۲۸) با استفاده از مدل اقلیمی به دست آمده از پروژه CORDEX تخمین زده شد. میانگین پارامترهای مدل گریو و همکاران ( و ) با توجه به تبخیر واقعی به دست آمده از مدل SWAT به ترتیب برابر ۲۴/۰ و ۵۴/۱ به دست آمد. نتایج بررسی تغییر اقلیم نشان داد که مقدار بارش در دوره آینده ۴۸/۰ درصد کاهش و دمای متوسط، تبخیر پتانسیل و تبخیر واقعی به ترتیب ۲۵/۱۱، ۶۶/۴ و ۱۱/۲ درصدافزایش خواهد یافت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آمنه میان آبادی
دانشجوی دکترای گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
امین علیزاده
استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سیدحسین ثنایی نژاد
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
بیژن قهرمان
استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
کامران داوری
استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :