مرور نظاممند برنامههای موجود با هدف ارتقای سطح کارکردهای اجرایی و مهارتهای هیجانیاجتماعی کودکان پیشدبستانی
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 22، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 271
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-22-4_010
تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: اهمیت بالای دوران پیشدبستان در فعالسازی ظرفیتهای شناختی، کارکردهای اجرایی و مهارتهای هیجانی_اجتماعی کودکان، برای پژوهشگران این حوزه بسیار روشن است. با عنایت به این مهم، پژوهش حاضر برای به دست آوردن تصویری از مطالعات موجود در این حوزه، مروری نظاممند بر برنامههای مداخلاتی موجود با هدف ارتقای سطح کارکردهای اجرایی و مهارتهای هیجانی_اجتماعی کودکان پیشدبستانی صورت داده است.
روش کار: به همین منظور، در این مطالعه مروری نظاممند، از میان بیش از 200 مقاله نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی معتبر خارجی از جمله Google Scholar، Springer و ScienceDirect، و داخلی شامل مگیران (Magiran)، نورمگز (Noormags) و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی ((SID)Scientific Information Database )، تعداد 66 مقاله فارسی و انگلیسی بر اساس معیارهای مشخص شده از جمله نوع مداخله و گروه سنی مخاطب، انتخاب و مورد بررسی کامل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان داد که عمده مطالعات به انجام رسیده در زمینه بهبود کارکردهای اجرایی و مهارتهای هیجانی_اجتماعی، بر روی دانشآموزان دبستانی و بزرگتر صورت گرفته است. همچنین، با وجود اثربخشی اجرای برنامههای آموزشی پراکنده بر بهبود مهارتهای شناختی، هیجانی_اجتماعی و تحصیلی کودکان پیشدبستانی، فقدان برنامههای آموزشی جامع که در برگیرنده آموزش کارکردهای اجرایی و نیز مهارتهای هیجانی_اجتماعی به صورت تلفیقی باشد، به چشم میخورد.
نتیجهگیری: از این رو و با توجه به اهمیت ویژه دوره پیش از دبستان در رشد کارکردهای اجرایی، تدوین برنامههای آموزشی تلفیقی که در بردارنده ویژگیهای لازم برای یک برنامه جامع باشند برای سنین پیش از دبستان ضروری تلقی میگردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محسن میرمحمد صادقی
Assistant Professor of Psychology, Department of Mind, Brain and Education, Institute for Cognitive Science Studies (ICSS), Tehran, Iran
محمد جواد فهیمی فر
PhD Student of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
فاطمه آزاد منجیر
MA in Educational Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :