تخمین غیرپارامتریک منحنی رطوبتی خاک با استفاده از توابع انتقالی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,594

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_466

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

منحنی رطوبـت خـاک یکـی از مهمتـرین شـاخص هـای بیـان کننـده ویژگی های فیزیکی خاک می باشد . این منحنی برای شـرح و تخمـین مقدار آب قابل اسـتفادة گیـاه و نمـون سـازی حرکـت آب و امـلاح در خاک های غیراشباع مورد نیاز است . از آنجایی که اندازه گیری مسـتقیم منحنی رطوبتی بسیار پرهزینه و زمان بر می باشد، در سـال هـای اخیـر روش های غیرمستقیم برای برآورد این ویژگی گسـترش یاف تـه اسـت . یکی از روش های غیرمستقیم در برآورد ویژگی های هیدرولیکی خـاک اســتفاده از توابــع انتقــالی خــاک (Pedo-Transfer (PTF Functions با توجه به اینکـه نگهـداری آب (6و 5 ،3 ،2) است در خاک تحت تاثیر برخی ویژگی هـای فیزیکـی خـاک ماننـد بافـت و ساختمان است، در توابع انتقا لی از این ویژگی ها جهت بـرآورد خـواص هیدرولیکی و پارامترهای مربوط به آنهـا اسـتفاده مـی شـود . نخسـتین شکل توابع انتقالی به صورت معـادلاتی رگرسـیونی ارایـه گردیـد کـه مقدار رطوبت خاک را در پتانسیل هایی معین برآورد می کننـد . یکـی از مزایای این توابع که به آنها توابع نقطه ای Point PTFs گویند آن است که برآوردی دقیق برای نقاطی مشخص از منحنی رطوبتی ارایـه می کنند . دیگر مزیت این توابع مشخص شدن مهمترین ویژگی خـاک است که در برآورد مقدار رطوبت در مکشی معین نقش دارد (6) در این پژوهش با استفاده از متغیرهـای فراوانـی نسـبی ذرات و جـرم ویژة ظاهری از یک سـو و متغیرهـای جـرم ویـژة ظـاهری، میـانگین هندسی و انحراف معیار هندسـی قطـر ذرات (4) از دیگـر سـو، توابـع نقطه ای پیوسته ای جهت برآورد مقدار رطوبت در پتانسیل های ماتریک -10 ، -30 ، -100 ، -300 ، -500 و -1500 کیلوپاسکال ایجـاد شـد و توابع بدست آمده مورد مقای سه قـرار گرفتنـد . در ایـن پـژوهش بـرای نخستین بار از میانگین هندسی و انحراف معیار هندسی قطر ذرات بـه عنوان شاخصهایی برای بیان کمی توزیع تخلخل خاک استفاده شد .

نویسندگان

شجاع قربانی دشتکی

دانشجوی دکتری گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

مهدی همایی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • رضایی، ع. و ا. سلطانی. 1377. مقدمه‌ای بر تحلیل رگرسیون ...
  • Bouma, J. 1989. Using soil survey data for quantitative land ...
  • Ghorbani Dashtaki, Sh. and M. Homaee. 2004. Using geometric mean ...
  • Shirazi, M. A. and L. Boersma. 1984. A unifying quantitative ...
  • Wosten, J. H. M. 1997. Pedotransfer functions to evaluation soil ...
  • Wosten, J. H. M., Ya. A. Pachepsky and W. J. ...
  • نمایش کامل مراجع