چینه نگاری سنگی، پتروگرافی و زمینشیمی عناصر کمیاب ماسهسنگ های بخش میانی سازند قرمز بالایی در منطقه حمزهلو (شمال باختر زنجان)
محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 8، شماره: 15
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 424
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSJBA-8-15_004
تاریخ نمایه سازی: 19 آذر 1399
چکیده مقاله:
در این پژوهش، ماسهسنگهای بخش میانی سازند قرمز بالایی در فاصله ۷۰ کیلومتری شمالباختر زنجان مورد مطالعه قرار گرفته است. بخش میانی سازند قرمز بالایی ۹۴۵ متر ستبرا داشته و به ۴ بخش تقسیم میگردد. این بخشها شامل تناوب واحدهای تبخیری و مارنهای سبز با میانلایههای ژیپسدار با ستبرای ۳۰۰ متر، تناوب مارنهای قرمز با میانلایههای ماسهسنگی قرمز و خاکستری رنگ و میکروکنگلومرا (با فراوانی ناچیز) با ستبرای ۳۵۵ متر، تناوب مارنهای قرمز و سبز با میانلایههای ماسهسنگی خاکستری و قرمز رنگ با ستبرای ۱۵۰ متر و تناوب مارنهای سبز- خاکستری با میانلایههای ژیپس با ستبرای ۱۴۰ متر میباشند. ماسهسنگها عمدتاً دربرگیرنده انواع خُردهسنگهای رسوبی، دگرگونی و آتشفشانی، کوارتزهای عمدتاً تکبلوری با خاموشی مستقیم و به میزان کمتر فلدسپات عمدتاً از نوع ارتوز میباشد و در فضای بین این ذرات، سیمان کربناته و به میزان کمتر ماتریکس شناسایی شده است. ماسهسنگها از نوع فلدسپاتیک لیتآرنایت و به میزان کمتر لیتآرنایت (عمدتاً چرتآرنایت) بوده و بلوغ بافتی، این ماسهسنگها عمدتاً بهصورت نیمهبالغ تا بالغ میباشند. لایههای میکروکنگلومرایی نیز از نظر ترکیب سنگشناسی مشابه با ماسهسنگها بوده و به صورت کنگلومرای خارج سازندی، ارتوکنگلومرا (زمینه کمتر از ۱۵ درصد) و از نوع چند منشأیی تقسیمبندی میشوند. براساس اجزای اصلی تشکیلدهنده و نتایج آنالیزهای ژئوشیمیایی عناصر کمیاب، جایگاه تکتونیکی این ماسهسنگها مناطق برخوردی و کوهزایی با چرخه مجدد است. همچنین با توجه به دادههای بهدست آمده در این تحقیق، سنگ مادر ماسهسنگها بیشتر مربوط به سنگهای آذرین حدواسط تا فلسیک بوده و تحت تأثیر آب و هوای نیمهخشک قرار داشتهاند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آیسان قاسملو
دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان
افشین زهدی
استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان
حسین کوهستانی
دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان
میر علی اصغر مختاری
دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :