مقایسه تاثیر پرایمینگ و پیش سرما دهی بر بهبود جوانه زنی بذر، بنیه و ظهور گیاه چه برخی جمعیت های گونه Tripleurospermum sevanense
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 476
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMS-6-3_001
تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1399
چکیده مقاله:
بابونه کاذب (Tripleurospermum sevanense) گیاهی معطر و دارویی بوده که در کشور ما از رویشگاه های طبیعی استحصال می شود. در این بررسی به منظور مقایسه روش تکنیک پرایمینگ و پیشسرمادهی در افزایش توان جوانه زنی و بنیه گیاهچه ها در سه جمعیت شامل فارس، لرستان-درود و قزوین از گونه فوق، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و شش تیمار بهصورت آزمایشگاهی (سال 1390) و گلخانه ای (سال 1391) در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام گرفت. تیمارهای پرایمینگ عبارتند از: (اسید جیبرلیک (125 و 250 پی پی ام)، نیترات پتاسیم (5/0 و 1 درصد)، آب مقطر (شاهد) و سرمادهی مرطوب ( بذر مرطوب در دمای 4 درجه سلسیوس). نتایج اثر تیمارها روی خصوصیات جوانهزنی جمعیت، 17952-فارس تحت شرایط آزمایشگاهی نشان داد که با تاثیر نیترات پتاسیم، حداکثر درصد جوانهزنی( 96 درصد)، وزن تر گیاهچه(33/97 درصد) بهدست آمد. سرعت جوانه زنی (7/18 جوانه/روز)، شاخص بنیه (91/127) جمعیت فوق با اثر اسید جیبرلیک بیش از شاهد و سایر تیمارها بوده است، درحالی که تحت شرایط گلخانه ای، اثر تیمارها بر خصوصیات ظهور گیاهچه جمعیت فوق نشان داد که تیمار نیترات پتاسیم بیشترین اثر معنی دار بر درصد ظهور گیاهچه، (55/85 درصد) طول گیاهچه (46/103 میلی متر) و شاخص بنیه گیاهچه (35/88) نسبت به شاهد و تیمارهای دیگر داشت. بر اساس نتایج این تحقیق، جهت کشت و اهلیکردن گونههای دارویی بهخصوص در کشت بهاره میتوان برای یکنواختی جوانهزنی بذر و ظهور گیاهچه، تیمارهای پرایمینگ را توصیه نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد علی علی زاده
دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
سیده صدیقه سجادی جاغرق
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
رئوف سید شریفی
دانشیار ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
محسن کلاگری
استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :