مقایسه کمی و کیفی اسانس مرزه اورامانی Satureja avromanica Maroofi در رویشگاه و مزرعه
محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 48، شماره: 1
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 574
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHS-48-1_013
تاریخ نمایه سازی: 22 فروردین 1399
چکیده مقاله:
گونه گیاهی Satureja avromanica Maroofi یکی از گونه های انحصاری تیره Lamiaceae یا نعنا است. در این تحقیق به منظور بررسی کمیت و کیفیت اسانس سرشاخه گلدار گیاه در حالت زراعی و مقایسه با نمونه خودرو، بذر گیاه از رویشگاه گردآوری و پاییز همان سال در شاسی فضای بازکشت شد سپس نشاها به مزرعه منتقل شد. اندام های هوایی گیاه در مرحله گلدهی کامل از رویشگاه و همچنین طی دو سال پی درپی از مزرعه گردآوری و پس از خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. ترکیب های تشکیل دهنده اسانس به کمک دستگاه های GC و GC/MS شناسایی شد. در این اسانس در سال های اول و دوم کشت به ترتیب 16و14 ترکیب شناسایی شد که به ترتیب درمجموع 4/93 و 1/90درصد از اسانس را تشکیل می دهند. بازده اسانس نمونه رویشگاهی 4/1% بود. بازده اسانس نمونه کشت شده درسال اول و دوم به ترتیب 17/0 %و21/0% بود. ترکیب های عمده اسانس در سال اول تیمول (3/32%)، کارواکرول (6/23%)، پارا سیمن (1/18%)،گاما ترپینن (4/5%) و در سال دوم تیمول (7/12%)، کارواکرول (3/48%)، پارا سیمن (9/9%)، گاما ترپینن (4/8%) بود. در سال دوم میزان تیمول در اسانس به حدود نصف (7/12%) کاهش یافت درحالی که میزان کارواکرول حدود دو برابر (3/48%) افزایش یافت. پاراسیمن (9/9%) نیز نزدیک به نصف شد درحالی که گاماترپینن (4/8%) کمی افزایش یافت. در اسانس نمونه رویشگاهی 11 ترکیب شناسایی شد که درمجموع 3/97 درصد از اسانس را تشکیل دادند. بازده اسانس 4/1% بود و ترکیب های عمده آن شامل تیمول (9/83%)، کارواکرول (2/5%) و پاراسیمن (9/3%) بود. کاهش بازده اسانس و ترکیب های فنلی در مزرعه نسبت به رویشگاه محرز است اما افزایش ترکیب های فنلی در سال دوم نسبت به سال اول می تواند ناشی از سازگاری این گونه به شرایط محیطی مزرعه باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرحناز هوشیدری
مربی، بخش تحقیقات جنگل ومرتع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
فاطمه سفیدکن
استاد، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
محمود نادری
کارشناس، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :