بررسی اهداف سیاستگذاری رسانه ای توسط مراجع قانونی و ذیصلاح

23 خرداد 1402 - خواندن 4 دقیقه - 521 بازدید


دانشگاه پیام نور (همه مراکز) 


هدف اصلی سیاستگذاری ، ارائه یک تصویر علمی از چگونگی تاثیرگذاری تحولات حوزه های فناوریچشم انداز رسانه ای و قانونگذاری، مسائل اقتصادی و فرهنگی بر سیاستگذاری رسانه ای است. البته این تحولات و تاثیرگذاری آن بر روند سیاستگذاری رسانه، نه تنها از هم مجزا نیستند بلکه کاملا به هم پیوسته اند.

هدف دوم ایجاد نگاهی نو به ارزش هایی است که سیاستگذاری رسانه ای را شکل داده اند . برای ارزیابی تاثیر روندهای ذکر شده در بالا، توجه خاص به ارزش ها ضروری است. این ارزش ها هستند که تامین کننده منافع عمومی در چشم انداز رسانه ای جدید خواهند بود. دلایل سنتی (مانندمشروعیت) در مداخلات سیاستگذاری در آینده اعتبارکمتری خواهند داشت. فرض بر این است که ارزش هایی مثل دسترس پذیری رسانه، استقلال رسانه ای و چندصدایی بودن رساند، همچنان ارزش های محوری الهام بخش برای سیاستگذاری رسانه ای باشد. البته این ارزش ها، ارزش های بنیادی تری مانند آزادی و برابری را در چشم انداز رسانه ای جدید منعکس می کنند. همچنین ارزش های جدیدی نیز با گذشت زمان در این حوزه اهمیت خواهد یافت.

هدف دیگر توسعه سیاستگذاری رسانه ای پایدار و مستقل از تغییرات فناوری است که شناسایی و تامین منافع عمومی را که باید با سیاستگذاری رسانه ای حفظ شوند، ممکن می سازد. همانگونه که در بالا مطرح شد، استدلال می شود که به منظور دستیابی به چنین راهبرد مستقل از تغییرات فناوری، باید در تجزیه و تحلیل منافع عمومی به کار کردهای رساندها و نه به انواع خاص رسانه ها (با فناوری های خاص) توجه داشت.

سیاستگذاری رسانه ای باید با زمان حرکت کند. در واقع، چگونگی کار کرد چشم انداز رسانه ای جدید به طور مستقیم بر فرهنگ، اقتصاد و جامعه تاثیر می گذارد. سیاستگذاری رساندای نمی تواند و نباید تعیین کننده کل چشم انداز ارتباطات (انواع ارتباطات رسانه ای و غیر رسانه ای در یک جامعه باشد، اما خواه ناخواه تاثیر قابل توجهی بر چگونگی تحول آن می گذارد. بنابراین سیاستگذاری رسانه ای تاثیر مستقیمی بر کیفیت و سبک زندگی دارد و به پاسخ این پرسش کمک می کند که می خواهیم چه نوع جامعه ای را تجربه کنیم؟

ضرورت سیاستگذاری در رسانه سیاستگذاری نظام های اطلاعاتی و ارتباطی به دلایل متعدد برای دولت ها ضروری است. نخست آن که نام های ارتباطی نقشی مهم و تاثیر گذار در فرایندهای سیاسی دارند، دوم اینکه فناوری های جهانی اطلاعات و ارتباطات بر مسائل اجتماعی و فرهنگی ملتها تاثیر گذار هستند. سومین دلیل در این مورد که چرا سیاستگذاری های رسانه ها برای دولت ها مهم اند، تفکیک ناپذیری کامل فضاهای واقعی و مجازی یکدیگر است.

سیاستگذاری رسانه ای می تواند بسیار کلی بوده و تنها به هدف ها و اصول بپردازد یا آنکه معرف جزئیات نیز باشد و جنبه الزامی برای رسانه ها داشته باشد. این سیاستگذاری ممکن است از لحاظ فراگیری و نیز نحوه تدوین۔دارای سطحهای متعددباشد. سیاستگذاری رسانه ای میتوانددر قانون اساسی یا قوانین مصوب پارلمان در سیاستگذاری عمومی کشور یا در مجموعه اصول اخلاقی حرفه ای ارتباطات و همچنین اساسنامه ها و مقررات سازمان های اطلاعات و ارتباطات پیش بینی شده باشد. در فرایند اتخاذ تصمیم ها در رسانه، افراد و گروههای مختلف با زمینه های اجتماعی، فرهنگی، ارزشی اعتقادی، اقتصادی و سیاسی گوناگون دخالت دارند. سیاستگذاری رسانه در هر جامعه ای وجود دارد. اگرچه ممکن است اغلب مخفی و پنهان باشد. 

حتی سانسور نیز نوعی سیاستگذاری رسانه است که معمولا از سوی دولت ها با هدف حفظ فضای حاکم بر جامعه صورت می گیرد!


دانشگاه پیام نور (همه مراکز)