هوشمندسازی نظام مالیاتی(اکبر براتی:رئیس گروه حسابرسی مالیاتی - دادیار انتظامی مالیاتی و مدرس مالیاتی)

12 خرداد 1402 - خواندن 3 دقیقه - 679 بازدید

هوشمندسازی نظام جامع مالیاتی:

چند سالیست که سرعت تغییر و تحول در قوانین و مقررات مالیاتی و توسعه زیرساخت های مربوطه شدت گرفته و نظام جامع مالیاتی با هدف جمع آوری و پردازش اطلاعات، جلوگیری از فرار مالیاتی، رعایت عدالت مالیاتی با تمرکز بر دانه درشت ها و همچنین افزایش کارایی و کاهش هزینه های وصول مالیات از طریق هوشمند سازی نظام مالیاتی در دستور کار قرار دارد. دریک نظام مالیاتی هوشمند عدم شفافیت و فرار مالیاتی و پولشویی به حداقل می رسد و اشراف سازمان امور مالیاتی به عملکرد و فعالیت واقعی مودیان تقویت می یابد.

از آنجائیکه نظام مالیاتی موجودیت خود را از قانون اساسی می گیرد. فلذا کارآمدی یا ناکارآمدی نظام مالیاتی بستگی به میزان کیفیت لوایح تسلیمی به قوه ی مقننه دارد و پیاده سازی نظام مالیاتی هوشمند با اتکاء به آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی جامع و کامل اثرات بسیار مهم و قابل توجهی را در جهت داده مبنا شدن و حاکمیت داده ها برای مبارزه با فرار مالیاتی و شناسایی مودیان جدید برجای خواهد گذاشت.

اشراف نظام مالیاتی هوشمند از طریق دسترسی به تراکنش های بانکی اشخاص و ساماندهی دستگاه های کارتخوان و پیاده سازی سامانه مودیان و قانون پایانه های فروشگاهی و ... قطعا عرصه را بر سوداگران اقتصادی و دلالان و فعالان عرصه ی اقتصاد خاکستری تنگ تر خواهد کرد و سازمان امور مالیاتی با گستراندن تور مالیاتی خود با قدرت بیشتری عدالت مالیاتی را بر قرار خواهد نمود و دیگر فعالیتهای زیرزمینی و درآمدهای زیرمیزی و دلالی و واسطه گران مالی غیرمجاز و قاچاق چیان اقتصادی و ... راهی جز تمکین در برابر قانون نخواهد داشت. اصولا نظام مالیاتی هوشمند و کارآمد برای مقابله با چنین فعالیت هایی سازماندهی شده و اتخاذ تدابیر لازم در جهت افزایش سرعت و دقت در شناسایی و تشخیص درآمدهای مالیاتی جدید گامی موثر و رو به جلو با هدف توسعه و استقرار عدالت مالیاتی خواهد بود.

(اکبر براتی:رئیس گروه حسابرسی مالیاتی - دادیار انتظامی مالیاتی و مدرس مالیاتی)