جهان امروز ؛ نگاهی به فرآیند رهبری و مدیریت در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات

امروز جهان الکترونیک نیازمند فصل مشترک میان انسان ها و فناوری است و کلید دستیابی به نتایج موفقیت آمیز به مدیریت تحول گرایی بستگی دارد که سازمان کارکنان و تجارت الکترونیک را به خوبی هدایت کند تاکید بر کار آفرینی ، توجه ویژه به خلاقیت و نو آوری هدایت و رهبری مبتنی بر اصول فنی فرهنگ سازی موثر و توسعه مهارت های ارتباطی از عمده ترین ویژگی های عصر اینترنت است ؛ عصری که به شدت حوزه مدیریت و رهبری را چالش برانگیز ساخته است .بیش از 80 درصد مشکلات شرکت ها در فعالیت های آنلاین ناشی از مدیریت است نه فناوری. تلفیق نظام مدیریتی و نظام فناوری مستلزم داشتن رابطه همه جانبه با مشتری کارکنان و سازمان است .
بنابراین در صورت عدم مدیریت درست از دست دادن یک مشتری به قدری سریع اتفاق می افتد که می توان آن را به کلیک کردن بر موس کامپیوتر تشبیه کرد. مدیریت الکترونیک چیزی بیش از یک تلاش گروهی یا اجتماعی برای تحقق اهداف سازمان است و در واقع به این موضوع اشاره می کند که چگونه مدیریت در پرتو اقتصاد شبکه ای و تجارت الکترونیک تکامل می یابد. نسل الکترونیک ، صدای غالب قرن ۲۱ است و مدیریت الکترونیک به منزله پلی است که این افراد را در جهت عملکرد بهتر یاری می رساند. افرادی که ریشه در کارکردهای سنتی دارند غالبا معتقدند که مدیران بایستی همواره در دسترس و دم دست باشند تا با مسائل سازمان و کارکنان دست و پنجه نرم کنند. این مورد می تواند در کارهای معینی که راهکارهای فیزیکی می طلبد مصداق داشته باشد اما برای بسیاری از وظایف مدیریتی در محیط کاری الکترونیک پایبندی به یک مکان ثابت کار آمد نیست. در رهبری و مدیریت الکترونیک خصوصیات خاص مدیران در ایجاد سازگاری رشد سریع و مهارت نو آوری بسیار حائز اهمیت است. عصر وب ، نیاز به تغییر مهارت های مدیران و نحوه یاد گیری آنان ایجاد کرده است به منظور یک پارچه سازی مدیریت و فناوری لازم است تکنولوژی با تمام سیستم ها و شبکه های سازمانی هماهنگ شود. در چنین فضایی از مدیران الکترونیک انتظار می رود که:
مرکز توجه و کانون تمرکز فعالیت خود را به روشنی مشخص سازند. مدیران الکترونیک موفق در جهت ایجاد الگویی گام بر می دارند که تمام بخش ها و اهداف شرکت را یکپارچه سازد. در شرایط عصر حاضر کانون توجه عصر الکترونیک بیشتر بر مشتری و ارتباط با او متمرکز است تا بر تولیدات و فرایندهای درونی سازمان در نتیجه مدیران باید ، در اتخاذ تصمیمات شجاعت زیادی نشان دهند و به منظور بقا و رشد شرکت در صورت لزوم تغییرات لازم را به سرعت اعمال نمایند.
درجهت جذب و حفظ کارکنان با استعداد تلاش نمایند تجارت الکترونیک در جهت جذب استفاده و حفظ نیروی کار کمتر اما بهتر و مناسب تر است لذا، مدیران باید برنامه هایی را در جهت تکریم کارکنان شناسایی استعدادها و مهارت ها و برآورده ساختن انتظارات آنها اعمال نماید فرهنگ کاری مناسب را در جهت عملکرد بهتر را تقویت نماید. فرهنگ کار الکترونیک باید منجر به بهبود عملکرد سازمانی و ایجاد مزیت رقابتی شود . همکاری کار گروهی و ارزش ها و هنجارهای مشترک در موفقیت تجارت الکترونیک بسیار اهمیت دارد. سازمانی شبکه ای و هوشمند ایجاد نماید. مدیران الکترونیک باید همدلی را ترویج و تصمیم گیری را نهادینه نمایند. علاوه بر این در فضایی تعاملی از ابداعات و فرصت های بازار مشتریان و کارکنان استفاده کنند.
توسعه و توزیع دانش را ترویج و یادگیری سازمانی را تشویق کنند مدیران الکترونیک باید به منظور دستیابی به فرصت های بازار ابتکار، یادگیری و خلاقیت را مورد تشویق قرار دهند و فضای لازم برای توسعه مهارت های آموزش و رشد و بالندگی کارکنان را فراهم سازند.