اصول طراحی اقناعی در رسانه های اجتماعی

2 اسفند 1401 - خواندن 6 دقیقه - 560 بازدید

رسانه های اجتماعی منبع مهمی از اطلاعات در دنیای دیجیتال ما هستند. ما به حساب های شبکه های اجتماعی خود وارد می شویم تا در مورد آخرین وقایع اطلاعاتی کسب کنیم، نظر خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و حتی بر اساس نحوه بررسی یک محصول، خدمت یا ارزش ارائه شده تصمیمات مهم انتخابمان را بگیریم. 6 مولفه طراحی اقناعی[1]عبارتند از:

1. اثبات اجتماعی Social Proof

2. قدرت یا اقتدار Authority

3. تعهد Commitment

4. علاقه مندی Liking

5. مقابله به مثل Reciprocity

6. کمیابی Scarcity

1. اثبات اجتماعی: مفهوم اثبات اجتماعی می گوید که ما به احتمال زیاد رفتار دیگران را پذیرفته و دنبال می کنیم. به عنوان مثال، اگر در خارج از ایستگاه اتوبوس یک صف منظم شکل گرفته را ببینیم، احتمالا به جای ایستادن در ایستگاه به آن صف می پیوندیم. به نحوه رفتار خود در شبکه های اجتماعی فکر کنید - شاید برنامه تلویزیونی جدیدی وجود داشته باشد که همه در فضای مجازی از آن لذت برده و درباره اش تعریف می کنند. دفعه بعدی که آن برنامه را از تلویزیون می بینید، به دلیل نقدهای خوبی که دیده یا شنیده اید، احتمالا آن را تماشا می کنید.

اثبات اجتماعی گواهی بر این پشتیبانی است و می تواند به روش های مختلفی برای تقویت قدرت حضور شما در شبکه های اجتماعی استفاده شود. با ارسال تاییدیه های مربوط به کمپین انتخاباتی شما، اثبات اجتماعی می تواند افزایش یابد، بنابراین کاربران تحت تاثیر حمایت از یک جریان فکری خاص قرار می گیرند. برای بهره گیری از اثبات اجتماعی در شبکه های اجتماعی خود باید نکاتی را در نظر بگیرید. اول، آیا هوادارانی بسیار خوشحال هستند که بتوانید از آنها فیلم بگیرید یا با ایشان مصاحبه کنید؟ به اشتراک گذاشتن یک گواهی واقعی از هوادارانتان می تواند با استفاده از این مفهوم به افزایش قدرت اقناع شما کمک کند. راه دوم این است که از اعداد و ارقام استفاده کرده و برخی از آمارها را وارد کنید (که با استفاده از آن ها به راحتی می توانید از تجزیه و تحلیل بهره بگیرید). آیا قسمت خاصی از یک پلتفرم وجود دارد که بیشترین محبوبیت را داشته باشد؟ (مثلا لایو اینستاگرام) یک "مهر محبوبیت" به خودتان اضافه کنید. به مردم نشان دهید با آن ها و در میان آن ها حضور دارید.

2. اقتدار: در رسانه های اجتماعی ، رهبران اندیشه و صاحبنظران هر حوزه از اقتدار بیشتر ودر نتیجه از توان اقناع بیشتر برخوردار هستند. در یک رویداد ورزشی، سیاسی یا زیست محیطی، کاربران شبکه های اجتماعی به دنبال مرجع مناسب برای اخبار و تجزیه و تحلیل ها یا راهنمایی های مرتبط هستند. در شبکه های اجتماعی تلاش کنید قدرت و دانش خود را در حوزه هایی که مهم هستند اعلام کرده و احتمالا بیشتر متقاعد کننده باشید. در زمینه های غیرتخصصی نیز کار را به اهلش بسپارید. در نظر بگیرید که برند شما چگونه ممکن است اقتدار خود را نشان دهد. پاسخ به پرسش های پیچیده یا توضیح موضوعات مرتبط می تواند نقطه خوبی برای شروع باشد. شاید این نوع سرمایه گذاری خاص و تخصیص منابع و بودجه برای برخی گیج کننده باشد - در مورد ایجاد یک فیلم انیمیشن یا سایت جمع و جوری که بتواند به پرسش های کاربران پاسخ داده و اطلاعات قابل فهم را ارائه دهد، فکر کنید.

3. تعهد: کسانی که می توانند از طرفداران یا مشتریان بالقوه خود در شبکه های اجتماعی تعهد بگیرند، به احتمال زیاد همان افراد را ترغیب به خرید محصول یا پذیرش پیام خود می کنند. اخذ تعهد در شبکه های اجتماعی مانند این است که افراد به شما اجازه می دهند تا دم در بیایید بنابراین بعد از آن احتمال این که شما را به داخل دعوت کنند بسیار بالا می رود. یک روش واضح برای ایجاد تعهد در شبکه های اجتماعی ایجاد علاقه بین مخاطبان هدف خود است. پیش نمایش سریعی از چشم انداز آینده متداول ترین راه برای ایجاد این علاقه است. ویدیوی کوتاهی که در پلتفرم های گوناگون وایرال شده و هزاران یا میلیون ها بار بازنشر می شود مقیاس میزان تعهد است و تعداد لایک ها یا ریتوییت ها نشان دهنده اندازه آن تعهد می باشد.

4. علاقه مندی: قبل از ترغیب و اقناع دیگران، مهم است که دیگران از شما در شبکه های اجتماعی قدردانی کنند چرا که این امر احتمال اقناع آنها توسط شما را افزایش می دهد. برای افزایش علاقه مندی، عناصر مختلف طراحی اقناعی معمولا در رسانه های اجتماعی استفاده می شوند. این عناصر شامل آواتارها و آرم های جذاب ، استفاده از رنگ های "شاد" و برچسب های دوستانه است. انیمیشن خنده دار نیز می تواند میزان علاقه مخاطب به شما را افزایش دهد.

5. تقابل: بده بستان ها و داد و ستدها در فضای مجازی بسیار مهم هستند. روابط در رسانه های اجتماعی از طریق اقدامات متقابل حفظ و تقویت می شود. بازگرداندن حمایت ها به کسانی که از شما حمایت می کنند، یک مولفه اساسی متقابل است که توانایی اقناع را افزایش می دهد. با پاسخ دادن به نظرات، پسندیدن نظرات دیگر و ... این تقابل و مقابله به مثل مثبت را نشان دهید.

6. کمیابی: اگر پیروان شبکه های اجتماعی شما این تصور را دارند که خدمات، محصولات یا ارزش های پیشنهادی شما کمیاب هستند، پس احتمال حمایت آنها بیشتر است. به همین ترتیب، اگر شما چیزی را عرضه کنید که دستیابی به آن سهل نیست احتمال بیشتری وجود دارد که افراد به شما روی بیاورند.


هومن قاپچی دانشگاه تهران

منبع: https://www.richmedia.com/richideas/articles/the-science-of-social-media-persuasion

https://labblog.uofmhealth.org/health-tech/persuasive-digital-design-appealing-to-adults-problematic-for-kids

[1] Persuasive Design

اقناع رسانه‌ایدکتر هومن قاپچیدانشکده مدیریت دانشگاه تهرانطراحی اقناعیرسانه‌های اجتماعیهومن قاپچیدانشگاه تهران