ارزیابی شاخصهای تحمل به خشکی در برخی ارقام پاییزه کلزا ( Brassica napus L.)
محل انتشار: اولین همایش ملی دانه های روغنی
سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,172
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NOILP01_319
تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389
چکیده مقاله:
کلزا (Brassica napus L.) از جمله گیاهان دانه روغنی میباشد و به دلیل داشتن درصد بالای روغن و کیفیت مناسب در سالهای اخیر مورد توجه واقع شده است. به منظور بررسی تاثیر تنش کم آبی در ژنوتیپهای کلزا از نظر عملکرد دانه، مطالعه شاخصهای کمی تحمل به خشکی و شناسایی ژنوتیپهای متحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 25 ژنوتیپ در 4 تکرار در دو شرایط تنش و بدون تنش در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. ارزیابی ژنوتیپها از نظر تحمل به خشکی توسط شاخصهای کمی تحمل به خشکی شامل میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، تحمل به تنش (STI) و شاخص های حساسیت به تنش (SSI) و تحمل (TOL) صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنیداری بین ارقام کلزا از نظر کلیه شاخصها و عملکرد دانه ژنوتیپها در دو شرایط محیطی در سطح احتمال 1% نشان داد. با توجه به تحلیل همبستگی بین عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش و شاخصهای تحمل به خشکی، شاخصهای GMP، MP و STI به عنوان شاخصهای برتر جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد مناسبترین ژنوتیپ بر اساس شاخص های فوق ژنوتیپ Vectra بود که از نظر میانگین عملکرد در شرایط تنش با شرایط بدون تنش در وضعیت مناسبی قرار داشت. نمودار چند متغیره بای پلات نیز نشان داد که شاخص های GMP ،MP و STI نسبت به یکدیگر دارای بالاترین ضریب همبستگی بودند و ژنوتیپ های متحمل در مجاورت شاخص های تحمل قرار گرفتند. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از نمودارهای پراکنش سه بعدی ، ژنوتیپ های Esbetty ،Zarfam ،Dante ،Vectra ،Eshydromel ،Jura ،Modena و Olano به عنوان ژنوتیپهای متحمل به خشکی و ژنوتیپهای GKHelena ،RG4504 ،Olphi و Olpop به عنوان ژنوتیپهای حساس شناسایی شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرنوش ملکشاهی
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات،دانشگاه تربیت مدرس
حمید دهقانی
دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
بهرام علیزاده
استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :