سال انتشار: 1398
کد COI مقاله: ACCMCONF02_009
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 261
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 12 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ارائه شاخص های ارزیابی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل زمینی از منظر پدافند غیرعامل
چکیده مقاله:
عموم کشورها زیرساخت های حیاتی متعددی نظیر زیرساخت های شبکه ای (خطوط لوله گاز، خطوط شبکه برق، شبکه حمل و نقل، شبکه های مخابراتی و خطوط تامین آب)، زیرساخت های ساختمانی (ساختمان وزارتخانه ها، بیمارستان ها، مراکز همایش) و ... دارند. از مهمترین این زیرساخت ها می توان به شبکه های حمل و نقل اشاره کرد که انبوهی از فعالیت های تجاری، اقتصادی و ... به آن ها گره خورده است. توقف عملکرد و سرویس دهی شبکه های حمل و نقل می تواند خسارت های مالی و سیاسی بزرگی بر کشورها وارد نماید، از این رو برنامه ریزی و انجام اقداماتی در جهت تداوم عملکرد و کاهش آسیب پذیری این شبکه ها به هنگام وقوع تهدیدات طبیعی و انسان ساخت به روشنی قابل درک است؛ اما این امر بدون تحلیل آسیب پذیری و شناسایی نقاط پرخطر میسر نیست. از جمله مهمترین روش هایی که در جهت ارزیابی ریسک شبکه های حمل و نقل در برابر تهدیدات انسان ساخت در داخل کشور استفاده می شود، می توان به روش رمکپ و روش بومی سازمان پدافند غیرعامل اشاره کرد؛ اما شاخص هایی که در این روش ها مورد استفاده قرار می گیرد مناسب شبکه های حمل و نقل نسبت عمدتا در سایر زیرساخت های حیاتی کارایی دارند. لذا در این پژوهش تلاش شده است متناسب با ویژگی های شبکه حمل و نقل کشور و تفاوت هایی که با سایر زیرساخت های حیاتی دارد، شاخص هایی در جهت تعیین میزان آسیب پذیری آن تدوین گردد تا بتوان برآورد نسبتا دقیقی از وضعیت آسیب پذیری شبکه به دست آورد. همچنین ضمن شناسایی دارایی های شبکه حمل و نقل به انواع تهدیدات پیش روی شبکه های حمل و نقل و پیامدهای کالبدی، انسانی، اجتماعی و ... آن ها اشاره شده است.
کلیدواژه ها:
حمل و نقل، پدافند غيرعامل، آسيب پذيري، پايايي، ريسك
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/974245/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:جلالی فراهانی، غلامرضا و نکوئی، محمدعلی و بازگیر، سجاد،1398،ارائه شاخص های ارزیابی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل زمینی از منظر پدافند غیرعامل،دومین کنفرانس ملی تحقیق و توسعه در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی نوین،تهران،،،https://civilica.com/doc/974245
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1398، جلالی فراهانی، غلامرضا؛ محمدعلی نکوئی و سجاد بازگیر)
برای بار دوم به بعد: (1398، جلالی فراهانی؛ نکوئی و بازگیر)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- اصول و راهبردهای طراحی مدارس سبز براساس استاندارد لید
- سنجش شاخصه های طراحی بیمارستان با رویکرد پدافند غیر عامل1
- طراحی پناهگاههای اختصاصی در ساختمانها و مطالعه موردی بر روی یک ساختمان مسکونی ده واحدی
- بررسی موردی عملکرد سیستم های کنترلی لرزه ای در سازه های بیمارستانی
- لزوم الزامات ایمنی دز مصرف سوخت هیدروژنی بر اساس دیدگاهHSE
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نقش مهندسی ارزش در پروژه های زیربنایی به روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: پروژه های راه آهن تهران - شمال)
- نشانگرهای زیستی و کاربردهای آنها
- مقاوم سازی تیر های بتنی با استفاده از الیاف کامپوزیتی FRP
- معرفی روش های محاسبات Carbon Capture در اکوسیستم های آب های شور
- مروری بر روش های اندازه گیری ترسیب کربن: اکوسیستم های آب های شور
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.