واکاوی دیرینگی بیشترسکونتگاه های آریاییان در فلات ایران و ایجاد جوامع متمدن دامپرور-کشاورز با تکیه بر آگهی های جدید ژنتیکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_1106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سورنا فیروزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زیست-ژنتیک دانشگاه شهرکرد و کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه تهران

مریم کرمی

دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاحنژاد دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

مقاله حاضر به منظور واکاوی امکان حضور دیرین تر ایرانیان در فلات ایران، با استفاده از منابع کهن بومی و نشانه هایباستان شناختی با تکیه بر آگهی های جدید ژنتیکی درباره این دیرینگی و یا رد این امکان سنجی ریشه دار انجام گرفتهاست. این که بر پایه چه شیوهای از مطالعه تا کنون گفته شده است که مادها در هزاره یکم پیش از میلاد به فلات آمدندو کشاورزی اولیه و تمدن تشکیل دادند و این که آیا با استناد به همین شیوه می توان ردی کهن تر از آنان چه در سندها وچه در بازمانده های میدانی یافت، پایه این پژوهش را پدیدار ساخته است. در این نوشتار با بهره گیری از آگهی های جدیدژنتیکی در کنار اطلاعات بدست آمده از نوشته های کهن ایرانیان و آثار به جا مانده باستان شناسی سعی شده است وجودتبار آریایی از دیرباز در هسته های نوسنگی اولیه در فلات ایران و شکل گیری جوامع متمدن کشاورز- دامپرور با هماندیرینگی در برابر فرضیه چالش برانگیز کوچ دیرهنگام آریاییان به فلات ایران و ورود صنعت کشاورزی و دامپروری همراهکوچندگان به شیوه عاریتی متاخر به بحث کشیده شود. مقایسه اطلاعات باستان شناختی و داده های آب و هواشناسیمنطبق بر آنها با استنادهای ژنتیکی در پیوند با پیشینه حضور آریایی ها و حضور دیرین تر آنها در سرزمین ایران پیشاز روزگار فرض شده در انگاره کوچ دیرهنگام، درون مایه های این نوشتار را در بر می گیرد.

کلیدواژه ها

آریاییان، باستان شناسی، دامپروری، ژنتیک، فلات، کشاورزی اولیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.