بررسی میزان ناتامایسین، پتاسیم سوربات و بنزوآت سدیم در دوغ های تولیدی استان خراسان جنوبی بوسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 320

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI26_001

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1398

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: شیر و فراوردههای آن یکی از مهمترین مواد مورد مصرف انسان هستند. یکی از مشکلاتیکه در تهیه این فراورده ها از جمله دوغ وجود دارد، آلودگی ناشی از میکروارگانیسم هاست که منجر به فسادآنها می شود. به منظور جلوگیری از این مشکل موادی را به طور عمدی (نگهدارنده) به این فراورده هااضافه می کنند. از جمله این نگهدارنده ها سوربات پتاسیم، بنزوات سدیم و ناتامایسین است. در این مطالعه بهبررسی محتوای این نگهدارنده ها در دوغ های تولیدی سطح استان خراسان جنوبی بوسیله کروماتوگرافی مایعبا کارایی بالا (HPLC) پرداخته شد. مواد و روشها: جهت تهیه نمودار کالیبراسیون سوربات پتاسیم و بنزواتسدیم از استاندارد ذخیره مقادیر 100 ، 250 ، 500 ، 750 ، 1000 ، 1250 و 1500 میکرولیتر برداشته و دربالنژوژه 50 با بافراستات به حجم رسانده، تا غلظت های 2 ، 5 ، 10 ، 15 ، 20 ، 25 ، 30 میکروگرم بر میلی لیترکه به ترتیب با H, G, F, E, D, C, B نامگذاری شد از سوربات و بنزوات بدست آید (شکل 1 و 2). جهتتهیه نمودار کالیبراسیون ناتامایسین از استاندارد ذخیره مقادیر 5 / 0 ، 1 ، 2 ، 3 ، 4 ، 5 ، 6 میلی لیتر برداشته ودر بالنژوژه 50 با محلول متانول آب به حجم رسانده، تا غلظتهای 5 / 0 ، 1 ، 2 ، 3 ، 4 ، 5 ، 6 میکروگرم برمیلی لیتر که به ترتیب با H, G, F, E, D, C, B نامگذاری شد از ناتامایسین بدست آید (شکل 3). سپس میزانمواد نگهدارنده سوربات پتاسیم، بنزوات سدیم و ناتامایسین در 28 نمونه از دوغ های صنعتی تولید شده از 7برند تولیدی سطح استان خراسان جنوبی به وسیله روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد.یافته ها: طبق بررسی انجام شده در هیچکدام از دوغ ها سوربات پتاسیم وجود نداشت، بیشترین و کمترینمیزان بنزوات سدیم به ترتیب در برند 7 (5/81ppm) و برند 2 (1/59ppm) مشاهده شد. از نظر محتواینگهدارنده ناتامایسین بیشترین مقدار مربوط به برند 2 (4/25ppm) می باشد (جدول 1). نتیجه گیری: مطالعهحاضر نشان دهنده وجود بنزوات سدیم در تمامی نمونه های دوغ می باشد، که امکان تولید آن به طور طبیعیوجود دارد. ولی وجود ناتامایسین تنها به علت اضافه کردن عمدی آن به عنوان نگهدارنده در دوغ می باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

سعید یوسفی

کارشناس ارشد، آزمایشگاه کنترل مواد غذایی آرایشی و بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی، بیرجند

کبری ناصری

دانشیار، معاون غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی، بیرجند

زهره کامیار

کارشناس ارشد، آزمایشگاه کنترل مواد غذایی آرایشی و بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی، بیرجند