برآورد تبخیر تعرق گیاه مرجع با استفاده از مدل - ETO CALCULATOR در استان فارس و پهنه بندی آن با استفاده از نرم افزار Surfer

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: SENACONF09_251
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدیه احمدپری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی دانشگاه تهران

نادر حیدری

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج

الهام السادات شکوهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه تهران

چکیده

یکی از دلایل بحران آب در کشاورزی به واسطه پایین بودن راندمان مصرف آن و استفاده بیش از حد منابع موجود، و ضعفمدیریت آب در تامین نیاز آبی گیاهان زراعی است. در این زمینه تبخیر- تعرق، در واقع شاخص تعیین کنندهای در فرآیند رشد است که معادل آب مورد نیاز گیاهان زراعی قلمداد میشود. در همین راستا سازمان خوار و بار جهانی فائو در ژانویه 2009نرم افزار ETO CALCULATOR را برای محاسبه تبخیر تعرق گیاه مرجع ارائه نمود. در این مطالعه به محاسبه تبخیر- تعرق گیاه مرجع در نه ایستگاه سینوپتیک در استان فارس پرداخته شده است. همچنین از روش زمین آماری کریجینگ در نرم افزارSurfer8 جهت درون یابی داده ها و ترسیم منحنی های تبخیر تعرق استفاده شده است. نتایج نشان داد که در بین ایستگاه های مورد مطالعه، ایستگاه فسا در همه ی ماه های سال دارای بیشترین تبخیر- تعرق پتانسیل بوده است و ایستگاه سپیدان در اکثر ماه ها کمترین تبخیر- تعرق پتانسیل را به خود اختصاص داده است. همچنین بیشترین و کمترین میزان تبخیر- تعرق به ترتیب مربوط به ماه تیر و دی می باشد که علت آن افزایش و کاهش دما در این ماه ها نسبت به ماه های دیگر است. نتایجحاصله از ترسیم منحنی های تبخیر- تعرق نشان می دهد که تفاوت تبخیر- تعرق گیاه مرجع در نه ایستگاه مورد مطالعه در ماه اسفند بسیار کم است و همچنین ایستگاه های اقلید، سپیدان، بوانات، صفاشهر و ایزدخواست در اکثر ماه های سال از نظرشرایط اقلیمی و تبخیر- تعرق محاسبه شده وضعیت تقریبا مشابهی دارند. منحنی های تبخیر- تعرق تهیه شده در این مطالعه می تواند به عنوان یک راهنمایی جهت مدیریت مناسب و بهینه منابع آبی در مقیاس های وسیع نظیر استان یا حوزه آبخیز و آنهم به صورت مکانی باشد.

کلیدواژه ها

نرم افزار ETO CALCULATOR ، تبخیر- تعرق گیاه مرجع، کریجینگ، نرم افزار Surfer8

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.