بررسی بیان ژن های FeSOD و SINCED1 به روش Real Time-PCR و برخی خواص فیزیولوژیکی گوجه فرنگی (.Solanum lycopersicum L) تحت تنش سرما

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 650

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IAUFALABIO03_090

تاریخ نمایه سازی: 8 تیر 1398

چکیده مقاله:

گوجه فرنگی (.Solanum Lycopersicum L) به عنوان گیاهی نیمه گرمسیری و حساس به سرما نقش زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارد و بررسی کشت آن به لحاظ تغییر در عملکرد گیاه تحت دماهای پایین اهمیت دارد. آنتی اکسیدان ها نقش ویژه ای در حذف رادیکال های آزاد و گونه های فعال اکسیژن (ROS) دارند. رادیکال های آزاد علاوه بر اینکه گیاه را دچار تنش اکسیداتیو می کنند می توانند برای انسان نیز مضر باشند و با تغییر در ساختار پروتئین ها، نوکلئوتیدها و ... موجب سرطان شوند. اما گیاهان برای حذف این ROS ها راهکاری مختلفی را ایجاد کرده اند که در شرایط تنش اسمتیک (تنش شوری، خشکی، سرما و ...) که در نتیجه ی آن میزان ROS ها افزایش می یابد، بتواند آنها را به طور کامل حذف یا اثر آنها را مهار نماید. از جمله ی این مکانیسم ها می توان به آنزیم های آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و برخی هورمون ها مثل آبسیزیک اسید اشاره کرد که سنتز هرکدام نیازمند تغییر بیان ژن های مربوطه می باشد. در این تحقیق بیان ژن های FeSOD و SINCED1 و برخی خواص فیزیولوژیکی گوجه فرنگی تحت تنش سرما بررسی شد. در اوایل اردیبهشت ماه 1396،گوجه ها خریداری شد. پس از یک ماه رشد کافی، به گلدان های بزرگتر منتقل شدند. پس از گلدهی و میوه دهی در دماهای 2، 4 و 1- درجه ی سانتر گراد و به مدت 8، 12 و 24 ساعت قرار گرفتند. برای سنجش پروتئین کل و آنزیم سوپراکسید دسموتاز عصاره خام میوه های گوجه فرنگیاندازه گیری شد. برای سنجش فعالیت آنتی اکسیدان های غیرآنزیمی از محلول دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) استفاده و جذب نمونه ها در طول موج 517 نانومتر توسط دستگاه اسپکتوفتومتر در برابر بلانک متانول قرائت گردید. اندازه گیری محتوای کل ترکیبات فنلی به روش فولین سیوکالتو انجام و سپس جذب نمونه توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 765 نانومتر قرائت شد. سنجش بیان ژن های FeSOD و SINCED1به روش Real Time PCR و با استفاده از تکنیک SYBR Green PCR انجام شد. نتایج نشان داد که دمای 2 درجه ی سانتی گراد و زمان 12 ساعت کمترین ستون ارتفاع را در نمودار IC50 به خود اختصاص داده و همچنین بیشترین میزان فنل در مورد نمونه های 2-12 ، 4-12 و 1-12 مشاهده گردید. میزان بیان ژن FeSOD و SINCED1 در تمام تیمارها در مقایسه با شاهد افزایش یافت و این میزان به ترتیب در دمای 4 درجه سانتی گراد 12 ساعت و 24 ساعت نسبت به سایر نمونه ها بیشتر بود. بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددسموتاز در دماهای پایین بود و میزان پروتئین کل نیز با کاهش دما افزایش یافت. دلیل تجمع ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدان های غیرآنزیمی در نتیجه ی تنش ثانویه ی اکسیداتیو است که به دلیل تنش سرما و اسمتیک ایجاد شده است. تنش دمایی وارد شده بر گوجه فرنگی ها سبب افزایش ترکیبات ففنلی آن می شود. همچنین بیان ژن FeSOD ممکن است به عنوان نوعی سازوکار سازگاری برای غلبه بر تنش اکسیداتیو ناشی از دمای کم در گیاه عمل کند و افزایش SINCED1 حاکی از افزایش هورمون آبسیزیک اسید تحت تنش سرما و در نتیجه افزایش سرعت رسیدگی میوه می باشد.

نویسندگان

نیلوفر صمدی

گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

سکینه سعیدی سار

گروه کشاورزی، دانشکده فنی و حرفه ای دکتر شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه ای تهران، ایران

حسین عباسپور

گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

ناهید مسعودیان

گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران