سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: CAUM01_1684
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 213
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ارزیابی میزان مطلوبیت متروی شیراز جهت رضایتمندی سالمندان
چکیده مقاله:
بررسی آمار و ارقام موجود، افزایش روند سالمندی در جهان را نشان می دهد. ایران نیز درحال حاضر مرحله انتقال ساختار سنی جمعیت از جوانی به سالخوردگی را تجربه می کند. در پی افزایش این روند بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و بهداشت متناسب با نیازمندی های سالمندان و نیز زمینه سازی جهت حضور و مشارکت آنها در جامعه مورد نیاز است. آنچه دسترسی و حضور سالمندان در جامعه را افزایش می دهد وجود نوعی حمل و نقل ایمن و مطلوب است که با جلب رضایت این قشر، آنان را تشویق به استفاده از این سامانه می نماید. خطوط مترو با ظرفیت بالا و سازگاری خود با شرایط محیطی، جزء کلیدی در سیستم حمل و نقل در شهرهای بزرگ را شکل میدهد و با برخورداری از فاکتورهایی متناسب با شرایط روحی و جسمی سالمندان نقش مهمی را در دسترسی سالمندان به نقاط مختلف شهر ایفا می کند. فراهمی، مقبولیت، دسترسی، سازگاری و استطاعت مالی 5 خصیصه اصلی حمل و نقل مطلوب برای سالمندان است که خطوط مترو با اولویت قرار دادن آنها قادر به جذب سالمندان خواهد بود. شبکه و خطوط مترو شیراز بعد از مترو تهران دومین خطوط بزرگ مترو در کشور را دارا می باشد و نقش مهمی در دسترسی شهروندان به نقاط مختلف شهر ایفا می کند. هدف از این تحقیق بررسی میزان مطلوبیت خط 1 متروی شیراز برای سالمندان و آگاهی از تسهیلات مورد نیاز آنان است. روش تحقیق در این پژوهش مشاهده و بازدید از ایستگاه های فعال خط یک متروی شیراز و مصاحبه با سالمندان و مسیولین مترو می باشد. گرچه متروی شیراز به تازگی راه اندازی شده است اما پیش بینی می شود در آینده با استقبال بیشتری از سوی شهروندان مواجه شود؛ بنابراین ازدحام ناشی از این امر لزوم اتخاذ تصمیمات لازم متناسب با اقشار آسیب پذیر جامعه، از جمله سالمندان را طلب می کند. اگرچه بیشتر ایستگاه های فعال مجهز به پله برقی هستند اما سالمندان بویژه آنهایی که با چرخ دستی و عصا تردد می کنند در رفت و آمد دچار مشکل میشوند. این درحالی است که علیرغم تعبیه آسانسور در برخی ایستگاه ها، در پی نبود تابلو و علایم و به بیانی اطلاع رسانی مناسب، سالمندان با مشکلات عدیده ای در ایستگاه ها مواجه هستند به گونه ای که استفاده از خطوط مترو برای آنان حادثه آفرین و دشوار شده است. راه اندازی آسانسور در تمامی ایستگاه ها و نصب علایم تا حد زیادی قادر به حل این مشکل خواهد بود.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CAUM01_1684 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/847553/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:امیری، مهسا،1397،ارزیابی میزان مطلوبیت متروی شیراز جهت رضایتمندی سالمندان،کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران،تهران،https://civilica.com/doc/847553
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، امیری، مهسا؛ )
برای بار دوم به بعد: (1397، امیری؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- مصالح استفاده شده در ساختمانهای کوهپایه شرق گیلان
- اثرسنجی مولفه های کیفیت فضایی بر رضایتمندی کاربران مترو (مطالعه موردی ؛ خط یک مترو تهران)
- معماری بومی اقلیم معتدل و مرطوب
- سهم سالمندان و معلولین از متروی تهران حومه
- بررسی ویژگی ها و نیازمندی های افراد سالمند در انتخاب سیستم حمل و نقل ریلی داخل شهری: با استفاده از مدل انتخاب گسسته ی ترکیبی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- شناسایی و تاثیر مولفه های تعاملات اجتماعی بر شاخصه های فرمی و عملکردی در طراحی مراکز فرهنگی
- جایگاه فضای سبز شهری در راستای اهداف توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر کرج)
- ارزیابی مولفه های موثر بر موفقیت پارک های علم و فناوری در پایداری زیست محیطی
- امنیت کالبدی با تکیه بر معماری بومی ایران در هنگامه بحرانهای طبیعی (اسکان موقت پس از زلزله)
- نقش پیاده رو ها در سرزندگی و تعاملات اجتماعی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت
- مبانی مدیریت خطرپذیری در شهرها
- آشنایی با رنگ های سرد و کاربردهای آن ها
- کاربرد رنگ در فضاهای شهری متناسب با عملکرد هر فضا
- کتاب شناسی مطالعات معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.