سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: MDMCONF02_374
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 139
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 24 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مالکیت معنوی حلقه میانجی میان تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی
چکیده مقاله:
در عصر حاضر نیروی انسانی از جمله مهمترین عوامل مزیت رقایتی درسازمانهای کنونی بشمار میرود و سازمانها جهت بهبود و ارتقای سطح بهرهوری خود و درنتیجه موفقیت در دنیای رقابتی امروز، ملزم به برخورداری از نیروی انسانی با عملکرد مناسب میباشد.دراین پژوهش ما برآنیم تا با بررسی ارتباط موجود میان ارزشهای اجتماعی کارکنان از جمله معنویت در کارو تعهد سازمانی و رفتارشهروندی سازمانی در افزایش عملکرد سازمان، به یک رابطه معناداری برسیم. که معنویت به عنوان یک متغیر میانجی بصورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. به طور کلی، اثرمثبت تعهد سازمانی کارکنان بر سازمان موجب کاهش هزینه های سازمان از جمله ترک خدمت و غیبت کاری میشودزیرا کارکنان اهداف سازمان را اهداف خود تلقی کرده و جهت نیل به اهداف سازمان تلاش میکنند،از طرفی رفتارشهروندی سازمانی زمانیکه سازمان به ارزشهای کارکنان توجه داشته باشددر جهت مثبت و بصورت داوطلبانه در کارکنان بروز پیدا میکند که یکی از این ارزشها که در این پژوهش به عنوان حلقه میانجی میان دو متغیر نام برده مورد بحث و بررسی قرار گرفته است معنویت در کار میباشد. ولذا توجه به این مهم میتواند بخشی از بقای سازمانها در دنیای رقابتی امروز را تا حد زیادی تضمین کند .
کلیدواژه ها:
تعهد سازماني،تعهد مستمر، تعهد هنجاري، تعهد عاطفي، رفتارشهروندي سازماني، سرمايه فكري و معنويت
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/782311/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:رشیدی، سودابه،1397،مالکیت معنوی حلقه میانجی میان تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی،دومین کنفرانس بین المللی تحولات نوین در مدیریت ، اقتصاد و حسابداری،تهران،،،https://civilica.com/doc/782311
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، رشیدی، سودابه؛ )
برای بار دوم به بعد: (1397، رشیدی؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی و نقد مکتب مدیریت کلاسیک
- رهبری اخلاقی
- برند سازی و تکنیک های ارتقای برند
- بررسی نقش استراتژی های بازاریابی بر عملکرد سازمان با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری
- بررسی رابطه میان حمایت سازمانی ادراک شده با تعهد سازمانی و قصد ترک خدمت کارکنان
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر رفتار مدیران بر عملكرد،کیفیت خدمات و نوآوری سازمانی
- بررسی دلایل شکست طرح های توسعه اقتصادی در دوران مشروطه با تاکید بر بروکراسی نوپا و ائتلاف نخبگان قدرت
- بررسی عملکرد اقتصادی ایران در اواخر عصر قاجار 1906-1860 با تاکید بر بخش کشاورزی و دولتی
- بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر موانع اشتراک دانش برای کارمندان دولت با توجه به نقش میانجی گری آموزش ضمن خدمت (مطالعه موردی کارکنان سازمان هلال احمر)
- بررسی فرصت ها و چالش های سرمایه گذاری درشیلات بخش " پرورش ماهی در دریا (قفس)" در ایران
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.