بررسی تاثیرات خشکسالی بر پروژه های آب آشامیدنی در استان فارس
محل انتشار: چهارمین همایش ملی بهداشت محیط
سال انتشار: 1380
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,498
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NCEH04_003
تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1388
چکیده مقاله:
کشور ایران عموما استان فارس در یک منطقه خشک کره زمین قرار داشته که میزان بارندگی در حد متوسط 150 میلی متر در سال موید این موضوع می باشد. صنعتی شدن جوامع و پیشرفت صنعتی از سال 1940، باعث تغییرات مهمی در بالانس اکولوژیکی کره زمین شده است. این تغییرات اکولوژیکی در بعضی از نقاط زمین تشکیل بارانهای سیل آسا و در بعضی از نقاط کاهش بارندگی و در نهایت خشکسالی حادث شده است. بطوریکه میزان بارندگی در بعضی از نقاط ایران حتی به کمتر از 100 میلیمتر در سال رسیده است. خشکسالی در دو سال اخیر در استان فارس مشکلات مهمی بوجود آورده بطوریکه سطح ایستابی منابع آب زیرزمینی کاهش یافته و خشک شدن دریاچه های کافتر، طشک، بختگان، تالاب ارژن که منابع آب سطحی بوده یک ضایعه زیست محیطی جهانی بحساب می آید. در این تحقیقات و بررسیها که طی سالهای 1378 ،1379 انجام گردیده اطلاعات زیر بدست آمده است.در استان فارس تعداد 1260 پروژه آبرسانی بصورت انفرادی و مشترک وجود دارد که تامین کننده آب آشامیدنی 2089 روستا با جمعیتی معادل 1329626 نفر می باشد.از این تعداد 262 شبکه بصورت مجتمع که آب آشامیدنی 1077 روستا، و 1012 پروژه انفرادی که آب آشامیدنی 1012 روستا را تامین مینماید. در سالهای اخیر مجموعا تعداد 103 منبع آبی به دلیل آلودگی میکروبی و شیمیایی از رده شرب خارج شده و به دلیل خشکسالی تعداد 705 روستا با کمبود آب مواجه بطوریکه آب فعلی تکافوی جمعیت روستایی را نمی دهد. از تعداد کل روستاها 1219 روستا دارای آب بهداشتی و سالم، 239 روستا از نظر باکتریولوژیکی و 230 روستا کیفیت شیمیایی آب آشامیدنی آنها قابل قبول نمی باشد. عملیات آبرسانی 1004 روستا تحت پوشش شرکت آبفا روستایی بوده و بقیه از تحت پوشش قرار گرفتن مقاومت نموده که بیشتر مشکلات مربوطه به همین شبکه ها است. جهت مبارزه با خشکسالی در سال جاری اعتباری حدود 10 میلیارد ریال تخصص داده شده که با توجه به تعداد روستاها این مبلغ کفاف تامین آب شرب 555 روستا را نخواهد داد. راهکارهای عمده جهت جلوگیری از بحران کنونی در سالهای آتی بشرح زیر پیشنهاد میگردد.1- تحت پوشش شرکت آبفا روستایی قرار گرفتن کلیه شبکه های آبرسانی و تصویب قانون جهت اجرا. 2- انجام اقدامات آبخیزداری جهت غنی نمودن منابع زیرزمین3- انجام اقدامات آبخوان داری جهت غنی نمودن منابع آبی 4- کنترل آبهای سطحی جهت تامین منابع جدید 5- مظروف نمودن آب آشامیدن و توزیع آن، توجه به کمبود منابع آب شیرین در کلیه نقاط شهری یا روستایی یا نقاط مخصوص جداول و نمودارها مربوط به مشکلات هر شهرستان در این مقاله آمده که میتوان با مراجعه به آنها برنامه ریزی و راهکارهای عمومی یا اختصاصی ارائه گردد.
کلیدواژه ها:
خشکسالی:به دوره ای از آب و هوای خشک اطلاق شده که ضمن بهم خوردن توازن هیدرولوژیک طبیعی مانع از نزولات می گردد. گازهای گلخانه ای ، Green House ازدیاد دی اکسید کربن و اثر وسلها در جو که مانع از تبادلات و حرکت هوا گردیده و بصورت یک لایه محافظ در جو مانع از حرکت هوا می گردد. شرکت آبفا- مخفف شرکت آب و فاضلاب می باشد.
نویسندگان
علی اصغر دیانتی
کارشناس ارشد دانشکده علوم پزشکی استان فارس و همطراز هیئت علمی
عبدالعظیم ارسالی
کارشناس ارشد دانشکده علوم پزشکی استان فارس و همطراز هیئت علمی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :