سال انتشار: 1396
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 16، شماره: 6
کد COI مقاله: JR_TBS-16-6_006
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 274
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارگران صنعت نساجی:مطالعه موردی در شهر یزد
چکیده مقاله:
مقدمه : یکی از مسایلی که منابع انسانی را امروزه تهدید می کند، فرسودگی شغلی بوده و در صور تی که فرد دچار اینحالت شود، تغییرات منفی در نگرش ، روحیه و رفتار او ایجاد ،و از لحاظ هیجانی دچار خستگی شده و به تدریج درایفای وظایفش احساس کاهش شا یستگی می کند.با توجه به نقش مهم کارگران در تولید بر آن شدیم مطالعه ای باهدف بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل موثر بر آن در کارگران یکی از صنایع نساجی شهر یزد انجام دهیم.روش بررسی :در این پژوهش توصیفی -تحلیلی جامعه آن 200 نفر از کارگران شرکت نساجی بودند، که به روشنمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی وپرسشنامه استاندارد22 سوالی فرسودگی شغلی مازلاک بود که داده ها بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و آنالیز واریانس و T-test و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: میانگین نمره فرسودگی شغلی کارگران 24/88±52/2 (از طیف 132-0) بود که در سطح فرسودگی شغلی متوسط قرار دارد. در این مطالعه 59 درصد از کارگران دارای کفایت فردی پایین، 52 درصد خستگی هیجانی شدید و 25 درصد دارای مسخ شخصیت در سطح شدید بودند. بین فرسودگی و ابعاد آن همبستگی معنی داری وجود داشت(p=0/001). همچنین بین فرسودگی شغلی با تحصیلات ،وضعیت تاهل ،سابقه کار و رضایت از درآمد ، ارتباط معنی داری دیده شد (p≤0/05) ولی بین تعداد فرزند و بیماری ارتباط معنی دار نبود. نتیجه گیری: با توجه به بالا بودن فرسودگی شغلی و ابعاد آن در کارگران واثرات منفی آن بر عملکرد و سلامت روانی آنها توصیه می گردد کلاس های آموزشی و کارگاه های مهارتی برای آنها برگزار گردد و ضمنا مدیریت به خواسته های آنها توجه بیشتر نمو ده و مشارکت آنها را در برنامه ها جلب نماید.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا JR_TBS-16-6_006 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/764027/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:مظلومی محمودآباد، سیدسعید و دهقانی، علی و عباسی شوازی، معصومه و برخورداری، ابوالفضل،1396،بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارگران صنعت نساجی:مطالعه موردی در شهر یزد،https://civilica.com/doc/764027
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1396، مظلومی محمودآباد، سیدسعید؛ علی دهقانی و معصومه عباسی شوازی و ابوالفضل برخورداری)
برای بار دوم به بعد: (1396، مظلومی محمودآباد؛ دهقانی و عباسی شوازی و برخورداری)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- ارزیابی انتقال فلزات روی، کادمیوم و نیکل از شیر سویا به پنیر سویا
- بررسی تطبیقی برنامه درسی دوره دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در ایران و دانشگاه های برتر جهان
- بررسی میزان ارتباط بین رضایتمندی از طرح تحول نظام سلامت با وفاداری بیمه شدگان از اجرای این طرح بر اساس مدل راندل ثیل
- تحلیل مشاهدات گمشده در مطالعه اثر دوزهای مختلف مکمل ویتامین D بر مقاومت به انسولین در دوران بارداری
- تعیین کننده های رفتارهای بهداشتی در مسافران هوایی فرودگاه بین المللی شهید دستغیب شیراز بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.