شبیه سازی هندسی و شوری آب ورودی به تالاب هورالعظیم به منظور تعیین ظرفیت پذیرش آب زهکشی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC16_429
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم حمادی

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

سمانه عبدویس

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

هوشنگ حسونی زاده

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

تالاب هورالعظیم، تالابی بزرگ و دایمی است که بین دو کشور ایران و عراق قرار گرفته است. مساحت کل این تالاب حدود 300 هزار هکتار است که 100 هزار هکتار آن در ایران و 200 هزار هکتار آن در کشور عراق می باشد. عمیق­ترین نقطه هور به هنگام طغیان به حدود 8 متر می­رسد. با ورود جریان به تالاب شکل هندسی تالاب به صورت یک هرم ناقص وارونه عمل می کند بدین صورت که با ورود جریان ارتفاع سطح آب تالاب همزمان با گسترش سطح صورت می گیرد. افزایش ارتفاع و گسترش سطح به افزایش حجم تالاب منتج می شود. این موضوع با کاهش یا قطع جریان بالعکس عمل می کند. در این پژوهش با بکارگیری روابط هندسی هرم نسبت به شبیه سازی هندسی مخازن 5 گانه این تالاب اقدام شد. کنترل سطح و حجم هرم ناقص با سطح و حجم مشاهدات ذخیره آب تالاب کاملا همخوانی دارد. در حال حاضر آب زهکشی طرح های حوضه کرخه و کشت و صنعت نیشکر به مخازن 4 و 5 وارد میگردد. همچنین پیش بینی می گردد آب ورودی زهکشی به این مخازن افزایش یابد. نتایج نشان داد به منظور خیس ماندن تمام یا بخشی از این دو مخزن ظرفیت ایمنی حدود 5/1 میلیارد مترمکعب در سال معادل دبی سالانه 48 مترمکعب در ثانیه لازم است که تلفیقی از آب رودخانه­ و آب زهکشی است. بنابراین با این اختلاط 50 درصدی، هدایت الکتریکی آب این مخازن در حدود 5500 میکروموس بر سانتی متر کنترل خواهد شد.

کلیدواژه ها

تالاب هورالعظیم، شبیه سازی هندسی، شوری تالاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.