سال انتشار: 1396
محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس مهندسی ساخت و تولید ایران
کد COI مقاله: ICME14_074
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 383
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مطالعه استحکام محور واگن هنگام عبور از قوس به روش اجزامحدود
چکیده مقاله:
اواسط قرن نوزدهم، واماندگی محور واگن ها در اثر بارهای تکراری، موجب تعریف مفهوم خستگی گردید. با وجود ارتقای معیارهای طراحی، شناخت از مکانیزمهای واماندگی و روشهای ساخت، باز هم واماندگی محورهای ریلی گزارش میشود. این موضوع، در کنار افزایش بار محوری و سرعت سیر قطارها، اهمیت تحلیل و طراحی این قطعات را بیش از پیش نموده است. در تحقیق حاضر، با مدلسازی دقیق اجزا محدود محور واگن از جنس آلیاژ فولادی A1N، میدان تنش آن تحت بارهای اعمالی در مسیر مستقیم و قوسی مورد مطالعه قرار گرفته است . این تحلیل، گام اول بررسی پدیده خستگی در رژیم بسیارپرچرخه است. هندسه محور، با توجه به استاندارد UIC 831-V که محور رایج در سامانه ریلی ایران میباشد مدلسازی شده است. چرخ سوار شده روی محور به صورت نو با قطر 920 میلیمتر و پروفیل سطح آنs1002 لحاظ شده است. بار محوری اعمالی به محور ناشی از وزن استاتیکی واگن، عکسالعمل تماس چرخها با ریل و نیروی گریز از مرکز در قوس است. از ضریب اصلاح دینامیکی صادقی در سرعت 120 کیلومتر بر ساعت برای وارد کردن اثرات دینامیکی حرکت استفاده شده است. جرم واگن مورد مطالعه، 68 تن در حالت مسافرگیری شده انتخاب شده است که از واگنهای سنگین سامانه مسافری ایران به حساب میآید. حل اجزامحدود با نتایج موجود در مقالات صحهگذاری گردید. نتایج تحلیل نشان میدهد که مقدار تنش وانمیسز بیشینه در مسیر قوسی 66 درصد بیشتر از مسیر مستقیم است. مقادیر تنش بیشینه در محدوده مجاز ارزیابی استانداردهای ریلی ارزیابی میشود. علاوهبر افزایش مقدار، محل بروز بیشینه تنش وانمیسز در مسیر قوسی، به سمت موقعیت بحرانی نشیمنگاه چرخ روی محور تغییر مییابد. این شرایط در کنار رفتار متفاوت رژیم خستگی بسیارپرچرخه نشان میدهد که به خصوص در مسیرهایی با قوسهای زیاد، مطالعه خستگی و بازدیدهای دورهای محورها بایستی با حساسیت بیشتری انجام گیرد.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا ICME14_074 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/713571/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:جودت نیا، شروین و علیزاده کاکلر، جواد،1396،مطالعه استحکام محور واگن هنگام عبور از قوس به روش اجزامحدود،چهاردهمین کنفرانس مهندسی ساخت و تولید ایران،اراک،https://civilica.com/doc/713571
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1396، جودت نیا، شروین؛ جواد علیزاده کاکلر)
برای بار دوم به بعد: (1396، جودت نیا؛ علیزاده کاکلر)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- مروری بر شبیه سازی و ارزیابی اقتصادی از گازی سازی زیست توده با استفاده از سیستم تولید همزمان گرمایش، سرمایش و تولید برق (CCHP)
- بررسی روش های استاندارد محاسبه شاخص راحتی سفر ناوگان مترو، مطالعه موردی قطار شهری شیراز
- بررسی روش حلقه هیسترزیس در شناسایی میرایی
- اندازه گیری شاخص های بهره وری راه آهن ج.ا.ا طی دوره 91_1381 به منظور برنامه ریزی جهت بهبود آن
- طراحی ساختار متالورژیکی و سختی مناسب جوش ترمیمی چرخ قطار، برای ریل UIC60
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- تجزیه و تحلیل امنیت پردازش ابری چالش ها و راه حل ها
- بررسی تاثیر گردابه ها و ضرایب ایرودینامیکی بر نسبت سرعت نوک توربین ساونیوس
- یادگیری عمیق برای دستگاه ها و خدمات مصرفی فرا تر از مرز های یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و بینایی کامپیوتر
- کاربردهای هوش مصنوعی در تعاملات ایمن انسان و ربات
- حفاظت از حریم خصوصی با استفاده از سیستم های شناسایی بیومتریک مبتنی بر محاسبات امن چند بخشی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- بررسی عملکرد سیستم های سختی گیر در تاسیسات گرمایش و سرمایش آبی ساختمان های مسکونی کوچک
- تدوین استراتژی عیب یابی در ماشین های دوار نیروگاهی و طراحی و پیاده سازی سیستم مستقیم تشخیص خطا با استفاده از روش های آنالیز ارتعاشات و آنالیز جریان موتور برای یک نیروگاه نمونه
- طرح تعیین فناوری های موردنیاز صنعت برق و انرژی در حوزه های کاری پژوهشکده تولید نیرو
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.