آبخوانداری استراتژی راهبردی در بهبود وضعیت، تغییرات پوشش گیاهی مرتعی و توسعه پایدار در شرایط خشک آبخوان پلدشت آذربایجان غربی

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,582

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSDEM02_167

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1387

چکیده مقاله:

اهمیت و جایگاه عملیات آبخوانداری در احیا و اصلاح مراتع بعنوان یک تکنولوژی جدید بررسی و ارزیابی اثرات عملیات آبخوانداری بر تغییرات پوشش گیاهی، وضعیت و گرایش مرتع و عکس‌العمل گیاده در برابر آن است، که در سال 1382 در آبخوان پلدشت در داخل و خارج عرصه اجرا گردید. نتایج حاصل از این بررسی بشرح زیر ارائه می‌گردد. در اثر عملیات آبخوانداری در شرایط خشکسالی وضعیت مرتع و گرایش آن نسبت به منطقه شاهد تغییر کرده است. در اثر عملیات آبخوانداری در شرایط خشکسالی درصد پوشش تاجی، تراکم، زادآوری و مقدار تولید نسبت به منطقه شاهد افزایش یافته است. کل پوشش تاجی، تراکم، زادآوری و تولید در عرصه آبخوان به ترتیب 41%، 41 پایه در متر مربع، 15 نهال در مترمربع و 560 کیلوگرم در هکتار در حالیکه پارامترهای مذکور در منطقه شاهد به ترتیب 27%، 25 پایه در مترمربع، 10 پایه در مترمربع و 420 کیلوگرم بوده است یعنی پارامترهای نامبرده در عرصه آبخوان نسبت به منطقه شاهد به ترتیب 14%، 16 پایه مترمربع، 5 پایه در مترمربع و 140 کیلوگرم در هکتار افزایش از خود نشان می‌دهند. درصد ترکیب پوشش تاجی، تراکم، زادآوری و تولید گونه‌های کلاس I به ترتیب در عرصه آبخوان 3/7%، 7/9%، 20% و 2/8% بوده در حالیکه این مقادیر در منطقه شاهد به ترتیب 7/3%، 8% و 3/5% می‌باشد یعنی گونه‌ها کلاس I در عرصه آبخوان نسبت به منطقه شاهد افزایش از خود نشان می‌دهد. درصد ترکیب پوشش تاجی، تراکم، زادآوری و تولید گونه‌های کلاس III در عرصه آبخوان بترتیب 1/39%، 3/46%، 36% و 3/28 درصد بوده درحالیکه این مقادیر در منطقه شاهد بترتیب 4/44%، 40%، 50% و 2/34 درصد بوده است. یعنی گونه‌های کلاس III در عرصه آبخوان نسبت به منطقه شاهد کاهش از خود نشان می‌دهد.

کلیدواژه ها:

آبخوانداری ، خشکسالی ، وضعیت مرتع و گرایش مرتع ، تغییرات پوشش تاجی

نویسندگان

میرطاهر قائمی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

شهرام عابدی

کارشناس مرتع مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کوثر، آهنگ، 1374، مقدمه ای برمهار سیلابها و بهره وری ...
  • قائمی، میر طاهر، 1380، بررسی تاثیر خشکسالی در وضعیت _ ...
  • ملک پور، بهروز، 1362، گزارش ماموریت به استان فارس - ...
  • مقدم، محمد، 1370، جزوات درسی احیاء و اصلاح مراتع، دانشکده ...
  • Walter R- Houston (1960)Effects of water spreading _ vegetation in ...
  • Hubbell, D.S. and G.L. Garner 1944. some edaphic and ecological ...
  • نمایش کامل مراجع