سال انتشار: 1396
محل انتشار: دومین کنفرانس ملی شهرسازی،معماری،عمران،محیط زیست
کد COI مقاله: PSHCONF02_015
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 307
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 16 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تاثیر طراحی کاربری تجاری بر جریان ترافیک شهری با استفاده از مدل سوات ( نمونه موردی: خیابان معلم شهر اسفراین)
چکیده مقاله:
در حال حاضر بسیاری از شهرهای جهان امروز در رابطه با حمل و نقل به ویژه از بعد ترافیک با مشکلات زیادی روبرو شده اند که هر یک از این مشکلات برگرفته از ابعاد مختلفی چون اقتصاد؛ کاربری؛ کالبد و ... است. از رطفی سیستم حمل و نقل تاثیر مستقیمی بر کاربری اراضی دارد در واقع حمل و نقل و کاربری زمین شهری، به گونه ای اند که مدیریت در یکی می تواند در تحقق اهداف دیگیر موثر واقع شود، بنابراین لازم است به صورت یکپارچه نگریسته شود (اسدی، رهنما و لزگیان، 131:1391). در واقع پراکنش نامناسب کاربری ا در شهر و تجمع بی برنامه برخی کاربری های می تواند عامل بروز ازدحام ترافیک در شهر گردد. در میان کاربری های شهری، کاربری تجاری به سبب ماهیت سفرسازی که دارند یکی از عوامل مهم در ایجاد سفر در شهر هستند و می توانند تاثیر بسزایی در روند جریان ترافیک شهر داشته باشند. این تاثیر به خصوص در مراکز شهر و محورهای اصلی که عمدتا بخش تجاری شهر محسوب می گردند، محسوس تر به نظر می رسد. در واقع می توان گفت تراکم کار و جمعیت در مرکز شهر و شریانهای اصلی سبب تراکم ترافیک در آنها می شود (جهانشاهی، 113:1382) در این پژوهش به بررسی و تجزیه تحلیل سیستم حمل و نقل و کاربری اراضی شهر اسفراین پرداخته و هدف از این پژوهش، ارایه طرحی است که ضمن تکیه بر اصول مهندسی ترافیک و توجه به تاثیرات متقابل فضاهای شهری به حرکت روان تر، ایمن تر و سریعتر در سطح شهر کمک نماید. در این راستا این پژوهش با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده، که در آن نقاط قوت و ضعف، تهدیدها و فرصت های سیستم با استفاده از مدل سوات (swot) شناسایی شده و به بررسی و تحلیل عملکرد خیابان معلم و نقش آن بر کاربری های اطراف پرداخته است و در موارد لازم پیشنهادهای مربوطه ارایه گردیده است.
کلیدواژه ها:
اسفراين، خيابان معلم، حمل و نقل، كاربري
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/651820/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:افراسیابی، منا و صدری، آرش و عیدی، حامد،1396،بررسی تاثیر طراحی کاربری تجاری بر جریان ترافیک شهری با استفاده از مدل سوات ( نمونه موردی: خیابان معلم شهر اسفراین)،دومین کنفرانس ملی شهرسازی،معماری،عمران،محیط زیست،خرم آباد،،،https://civilica.com/doc/651820
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1396، افراسیابی، منا؛ آرش صدری و حامد عیدی)
برای بار دوم به بعد: (1396، افراسیابی؛ صدری و عیدی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی مدیریت پارک حاشیه ای و اثرات آن بر جریان ترافیک مناطق تجاری درون شهری
- بررسی تاثیر جانمایی کاربری ها بر ترافیک و شبکه حمل و نقل شهری (نمونه موردی: بلوار امامزاده حسن کرج)
- نگرشی نو بر ترافیک شهری و تاثیر آن بر آلودگی هوای شهر تهران
- تبیین اثرات برنامه ریزی کاربری زمین بر حمل و نقل شهری
- ارائه مدل جذب و تولید سفر کاربری های تجاری در شهرهای متوسط ایران ( مطالعه موردی شهر سنندج)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نقش مهندسی ارزش در پروژه های زیربنایی به روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: پروژه های راه آهن تهران - شمال)
- نشانگرهای زیستی و کاربردهای آنها
- مقاوم سازی تیر های بتنی با استفاده از الیاف کامپوزیتی FRP
- معرفی روش های محاسبات Carbon Capture در اکوسیستم های آب های شور
- مروری بر روش های اندازه گیری ترسیب کربن: اکوسیستم های آب های شور
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.