سال انتشار: 1387
محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت بازاریابی
کد COI مقاله: IMMC03_010
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 1,117
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تمایلات ملیت گرایی مصرف کنندگان درارتباط باکالاهای مصرفی
چکیده مقاله:
هدف این مقاله بررسی مفهوم ملیت پرستی مصرف کنندگان وارتباطآن بافاکتورهای جمعیت شناختی می باشد به عبارت دیگرارزیابی ترجیحات مصرف کنندگان ازکالاهای ساخت داخل درمقلبل کالاهای وارداتی وچگونگی تاثیرپذیری این تمایلات ازعواملی مانند جنسیت ،سن ،وضعیت تاهل ،سطح تحصیلات وضعیت شغلی درمحیط اقتصادی ایران میباشد.مصرف کنندگان براساس امتیازی که ازمقیاس کسب کردنددرسه سطح قرارگرفتندباتوجه به اینکه مصرف کنندگان باتمایلات ملیت گرایی متوسط تعداد اندکی ازجامعه راتشکیل می دادندوتفاوت قابل ملاحظه ای بادوگروه دیگرداشتندمی توان کفت افرادجامعه آماری درتصمیم گیری خریدخودتمایلات ملیت گرایانه راتاحدزیادی دخالت می دهند .یافته ها نشان دادمتغیرهای جمعیت شناختی به طورمعنی داری با تمایلات ملیت گرایانه مصرف کنندگان درارتباط بودندوبران تاثیرمی گذاشتند به گونه ایکه خانمها متاهلین و گروههای باسن بالاترتمایلات ملیت گرایانه بیشتری نسبت به سایرگروهها داشتندهمچنین نتایج به طورضمنی به این مطلب اشاره داشت که افراد با تحصیلات بالاترتمایلات ملیت گرایانه کمتری دارندعلاوه براین مشخص شد تمایلات ملیت گرایانه مصرف کنندگان تحت تاثیرنوع و وضعیت شغلی افرادنیزمی باشد .
کلیدواژه ها:
نژادپرستي -نژادپرستي مصرف كنندگان -فاكتورهاي جمعيت شناختي
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/63623/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:روحبخش، علیرضا و خوشخوی یزدی، هومن،1387،بررسی تمایلات ملیت گرایی مصرف کنندگان درارتباط باکالاهای مصرفی،سومین کنفرانس بین المللی مدیریت بازاریابی،تهران،،،https://civilica.com/doc/63623
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1387، روحبخش، علیرضا؛ هومن خوشخوی یزدی)
برای بار دوم به بعد: (1387، روحبخش؛ خوشخوی یزدی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- ارایه مدلی جهت بررسی وفاداری مشتری با استفاده از استراتژی تبلیغات بر بنیاد گرندد تیوری
- بررسی عوامل تاثیر گذار برای ارایه مدل مدیریت دانشی در بانک ملت
- ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای بازار واردات ایران با روش تصمیم گیری چند معیاره
- شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی اجتماعی: یک تحلیل کیفی
- بررسی راه حل های مدیریت دانش مشتری در بهبود عملکرد بازاریابی پایدار
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.