ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و ریولوژیکی سس مایونز کم کالری بر پایه لبنیات

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 564
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین رنگ ریز

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی واحدسبزوار، سبزوار، ایران

سیدعلی مرتضوی

استاد گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مرتضی خمیری

دانشیارگروه علوم وصنایع غذایی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سیدسهیل امیری عقدابی

مربی گروه علوم وصنایع غذایی موسسه آموزش عالی بهاران گرگان، گرگان، ایران

چکیده

در این پژوهش ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و ریولوژیکی سس مایونز کم کالری با استفاده از ماست مورد بررسی قرار گرفت. چربیمایونز در سطوح 25، 50 و 75 درصد با استفاده از ماست جایگزین گردید و نمونه های مایونز به ترتیب با اسامی (1)SM؛ (25 درصد جایگزینی چربی)، (SM(2؛ (50 درصد جایگزینی جربی) و (SM(3؛ (75 درصد جایگزینی چربی) نامگذاری شدند. نمونه حاوی 66 درصد روغن نیز به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. نتایج حاصل از آزمایشهای شیمیایی نشان داد که میزان کالری محاسباتی تمامی نمونه های مایونز کم چرب به طور معنی داری کمتر از نمونه شاهد بود اما حاوی مقادیر بیشتری رطوبت بودند. از نظر ویژگیهای بافتی کمترین میزان سفتی مربوط به نمونه (SM(3 بود. میزان ویسکوزیته نمونه های مایونز کم چرب نیز در مقایسه با نمونه شاهد کمتر بود. به لحاظ ویژگی های ریولوژیکی در تمامی نمونه ها مدول ذخیره بیشتر از مدول افت بود در نتیجه همه نمونه ها در گروه مواد ویسکوالاستیک جامد طبقه بندی شدند. همچنین تانژانت افت در نمونه های مایونز کم چرب بیشتر از نمونه شاهد بود که بیانگر گرایش رفتار این نمونهها به رفتار شبه مایع میباشد. در ارزیابی حسی بالاترین میزان پذیرش کلی مربوط به نمونه (SM(3 و (SM(2 بود. این مطلب بیانگر این موضوع می باشد که ماست می تواند جایگزین چربی مناسبی در فرمولاسیون سس مایونز باشد.

کلیدواژه ها

رفتار جریان، سس مایونز کمچرب، ماست، ویژگی های ویسکوالاستیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.